Over de MDT-impactreis
Iedereen binnen MDT werkt met passie om jongeren leuke, leerzame en waardevolle ervaringen te bieden. Wat dat met jongeren doet, is het belangrijkst. Daarom willen veel projecten hun impact op jongeren, anderen en de samenleving beter begrijpen en vergroten.
Daar komt impactmanagement bij kijken. Dat is een manier om als MDT-project slim en doelgericht te werken aan zoveel mogelijk positieve impact. Steeds meer MDT-projecten zijn hiermee bezig.
Uit het MDT-netwerk horen we dat er behoefte is aan hulp bij impactmanagement. Maar die hulpvraag verschilt per project: sommigen zoeken houvast en duidelijke stappen, anderen juist ruimte voor maatwerk en eigen vragen. Daarom is er de MDT-impactreis: hét programma voor impactmanagement binnen MDT.
Het handboek dient als reisgids. De reis is opgebouwd in etappes. Per etappe bevat het handboek uitleg, praktische tips, voorbeelden en verwijzingen naar extra tools. Zo krijg je meer grip op de impact van jouw MDT-project – en hoe je die kunt vergroten.
Je kunt het handboek helemaal doorlopen, maar dat hoeft niet. Misschien ben je al bezig met impactmanagement en sla je een paar etappes over. Of je blijft wat langer hangen bij een stap die nu voor jou belangrijk is. Alles is mogelijk.
Veel succes en plezier met jouw MDT-impactreis!

De etappes
De MDT-impactreis neemt je mee langs zes etappes om meer grip op de impact van jouw MDT-project te krijgen en die te vergroten.
Klaar voor vertrek?
Start je net met impact? Dan is een goed startpunt het allereerste deel van het handboek. Dit deel zorgt ervoor dat je weet wat impact is, waarom het relevant is voor jouw MDT-traject, hoe je ermee aan de slag kunt, én wie je nodig hebt.
Etappe 1: Activiteiten en outputs in beeld
Elk MDT-project organiseert activiteiten zoals de werving en begeleiding van jongeren, of het geven van trainingen en workshops. In deze etappe schrijf je die activiteiten en gegevens zo op, dat ze je straks helpen om je impact te begrijpen én zichtbaar te maken.
Etappe 2: Impactdoelstelling vastleggen
Een impactdoelstelling is één zin waarin de beoogde impact van het project naar voren komt. In etappe 2 ga je aan de slag met het formuleren van jouw impactdoelstelling: wat wil je bereiken en wie wil je daarmee bereiken?
Etappe 3: Effecten op de doelgroep en/of de maatschappij
In deze etappe werk je aan het formuleren van de effecten die de brug vormen tussen je activiteiten en outputs enerzijds, en je impactdoelstelling anderzijds. Zo bouw je een logisch verhaal op over hoe jouw acties bijdragen aan het doel dat je nastreeft.
Etappe 4: Onderzoeken, leren en verbeteren
Een logisch verhaal is belangrijk, maar het is net zo essentieel om te bewijzen of het klopt. In deze etappe leer je hoe je jouw veronderstellingen onderzoekt, onderbouwt en toetst aan de praktijk.
Etappe 5: Samenwerken op impact
Elk MDT-project is een samenwerkingsverband op zich. In hoeverre heb je je partners tot nu toe betrokken bij impactmanagement? En hoe kun je door samenwerking je impact vergroten? Met die vragen ga je in deze etappe aan de slag.
Etappe 6: Blijvend managen van je impact
Impact managen is een doorlopend proces. Als je blijvend verschil wilt maken, vraagt dat om voortdurende sturing. Etappe 6 biedt handvatten om impactgericht te blijven werken.
Impactmanagement trainingen
Impact maken en meten wordt steeds belangrijker. Het inzichtelijk hebben van impact helpt jou om nog gerichter aan de slag te gaan en uiteindelijk nog meer impact te genereren voor jongeren en de samenleving. Dit brengt je weer verder bij het toekomstbestendig maken van jouw MDT-project. Bedrijven en fondsen tonen ook steeds meer interesse in impact. Bij MDT vinden we het belangrijk om inzicht te krijgen in de impact van MDT als geheel, zodat we de waarde van MDT kunnen aantonen.
Bij MDT ondersteunen we je graag in het inzichtelijk maken van de impact van je MDT-project. Dit doen we o.a. door impactmanagement trainingen aan te bieden op locaties in verschillende regio's, ook in 2025 op:
18 september - Rotterdam
30 oktober - Zwolle
20 november - Utrecht
Geïnteresseerd? Meld je snel aan via onderstaande button!
Overzicht tools
In de visual zijn verschillende tools te zien die je gedurende de reis helpen om meer zicht te krijgen op de impact die er wordt gecreëerd.
Sommige tools zijn handig om op specifieke momenten van de reis te gebruiken. Denk aan de werkvorm persona’s om jouw doelgroep te verduidelijken, of het Werkboek Impact meten die je stap voor stap helpt bij het uitvoeren van een effectmeting voor jouw project.
Anderen kan je gedurende de hele reis benutten, zoals de optie om vragen in te sturen & 1-op-1 contact, vragen om feedback op impactkaders en natuurlijk het handboek MDT-impactreis!
Hier vind je de verschillende tools (met uitleg) terug die gebruikt kunnen worden gedurende de MDT-impactreis.
Werkvorm persona's
Is de doelgroep – voor wie je precies doet wat je doet – voor jouw MDT van groot belang en lukt het niet goed om dit in tekst te vatten? Dan helpt het om in etappe 2 aan de slag te gaan met de Werkvorm Persona's. Deze is al gebruikt in de regio Amsterdam, waaruit je voorbeelden en inspiratie kunt halen.
MDT-impactpaden
In etappe 3 ga je aan de slag met het maken van ketens van effecten die samen een logisch verhaal vormen hoe jouw project impact maakt. De tool MDT-impactpaden bevat een template waarin je aan de slag kunt én zowel een technisch als praktijkvoorbeeld op de impactgebieden Weerbaarheid, Arbeidsmarktparticipatie en Maatschappelijke betrokkenheid.
Werkboek impact meten
Om beter grip te krijgen op de vraag: ‘In hoeverre bereiken we de gewenste impact?’, kun je beginnen met het meten van impact. Om je daarbij te ondersteunen is het Werkboek impact meten ontwikkeld. In dit werkboek leer, oefen en groei je in het meten van de impact van jouw MDT-project aan de hand van praktische opdrachten.
Hulpmiddel 'in gesprek over impact'
De MDT-impactreis helpt je om grip te krijgen op de impact van jouw project. Maar wat als je samen met (veel) andere partners impact wilt maken? Het kan best uitdagend zijn om het gesprek te voeren over de gezamenlijke impactdoelen. Daarvoor is het hulpmiddel in gesprek over impact ontwikkeld.
MDT-rekentool
De MDT-rekentool helpt je bij het berekenen en financieel waarderen van verschillende effecten van jouw MDT-project. Dit helpt om belangrijke stakeholders te overtuigen van de waarde van jouw MDT-project en draagt bij aan de verduurzaming hiervan. Zo kun je toekomstbestendig impact blijven maken.
Q&A
Waarom zou ik gebruik maken van de MDT-impactreis?
De MDT-impactreis helpt jullie project om meer inzicht en grip te krijgen op de impact. Dit stelt jullie project in staat om uiteindelijk meer impact te genereren voor jongeren en voor de samenleving. Daarnaast zien we ook dat impact steeds belangrijker wordt, ook buiten MDT. Zo zijn steeds meer gemeenten, bedrijven en fondsen geïnteresseerd in impact. Het inzichtelijk hebben van jullie eigen impact kan dus ook helpen bij het vinden van cofinanciering en andere partners voor je MDT-project.
Ik heb al een verandertheorie met mijn organisatie, kan ik die ook gebruiken?
Wat mooi dat jullie al een verandertheorie hebben opgesteld! Je kunt ook deze verandertheorie gebruiken, in plaats van het format dat in de MDT-impactreis wordt genoemd. Het is wel belangrijk dat de verschillende elementen die in het format in de MDT-impactreis genoemd worden ook terugkomen in jullie verandertheorie. Elementen waarvan het belangrijk is dat zij terugkomen zijn: activiteiten, outputs, effecten op de korte en lange termijn, een impactdoelstelling en de beschrijving van contextfactoren die van invloed zijn op het effect van jullie project.
Zoals hierboven aangegeven ontvangen wij graag de ingevulde MDT-impactreis van jullie terug. Op deze manier kunnen we jullie weer van feedback voorzien. Jullie kunnen in plaats van de MDT-impactreis dus ook jullie eigen verandertheorie toesturen, maar het zou kunnen dat onderdelen voor ons onduidelijk zijn omdat jullie vorm van een verandertheorie wellicht weer anders is. Dit maakt het lastiger om feedback te geven, maar uiteraard zullen we ons best doen.
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen de verandertheorie om te zetten naar het format in de MDT-impactreis. Dat is voor ons erg fijn, en daarmee ontvang je ook gegarandeerd weer feedback.
Waarvoor is het impactonderzoek? Vooral ter verantwoording, of is het breder?
Het doel van het impactonderzoek is om organisaties te ondersteunen bij het zichtbaar maken van hun impact. Dit biedt aanknopingspunten om te leren, te reflecteren en waar nodig het project bij te sturen. Zo kunnen organisaties hun aanpak effectiever maken en meer impact realiseren voor jongeren en de samenleving.Natuurlijk is ook de Tweede Kamer geïnteresseerd in de impact van MDT. We hopen door het terugontvangen van de MDT-impactreis een beter beeld te krijgen van de totale impact van MDT. Op die manier kunnen we aantonen dat MDT een waardevol programma is dat de komende jaren zeker doorgezet moet worden.
Ik wil vooral even met iemand sparren over mijn impact. Kan dat?
Begrijpelijk dat je even in gesprek wilt met iemand. En dat kan! Vul het vragenformulier in en geef aan waarover je wilt sparren. Wij nemen dan contact met je op om een digitale afspraak van 30 minuten in te plannen.
Contact
Wil je aan de slag met de impact van je MDT-project maar weet je niet waar je moet beginnen? Ben je al bezig met impact maar worstel je nog met het impact kader, of het meten van impact? Of heb je een andere vraag die gaat over de impact van jouw MDT-project?
Je kunt ons vrijblijvend jouw vragen over impact binnen jouw MDT-organisatie stellen. Ook kan je ons vragen stellen om je voor te bereiden op een impactmanagement training of juist als je aan de slag wil met vervolgstappen na een training.