Beeld Martijn van de Griendt

Maatschappelijke organisaties

Maatschappelijke organisaties vormen de ruggengraat van MDT. Er zijn verschillende manieren waarop je je aan kan sluiten. Hieronder lees je wat MDT voor jouw organisatie kan betekenen.


Aansluiten

De waarde van MDT voor maatschappelijke organisaties 

Jongeren voelen zich van betekenis voor anderen
Via MDT leren deelnemers al vroeg inzien hoe betekenisvol en leerzaam vrijwilligerswerk kan zijn.

MDT stimuleert de ontwikkeling van lokale vrijwilligersnetwerken

Meer jonge vrijwilligers
Uit onderzoek blijkt dat als jongeren een eerste positieve ervaring hebben met vrijwilligerswerk, ze sneller geneigd zijn zich opnieuw in te zetten. Daarnaast stimuleren positieve ervaringen van MDT'ers andere jongeren. We moedigen aan, verspreiden kennis en stellen geld beschikbaar om deelnemers te begeleiden in hun persoonlijke ontwikkeling.

Toegevoegde kennis en kunde in het vrijwilligersveld
MDT helpt organisaties te professionaliseren en de ontwikkeling van lokale vrijwilligersnetwerken voor jongeren naar een hoger niveau te brengen. De kennis die in het netwerk ontwikkeld wordt, is bruikbaar voor alle MDT-organisaties.

Dylan (18) was dakloos. Hij stapte binnen bij MDT-project KISS en nam daar een rap op over zijn leven. 'Ik merk dat ik gehoord werd, dat is leuk om mee te maken. Het geeft me zelfvertrouwen. Ik heb al veel bereikt met mijn MDT, daar ben ik blij mee. Ik kom nog steeds bij KISS, maar nu om andere jongeren te helpen met hun MDT. Ik ben aan een opleiding begonnen en heb een nieuw thuis gevonden'
Op dit moment zijn al 1300 maatschappelijke organisaties betrokken (geweest) bij MDT

Ervaringen van jongeren met MDT bij maatschappelijke organisaties 

Dylan (18), van hierboven, was dakloos en zette zich in bij KISS. Het was een van de handvatten die hem hielp zijn leven weer op de rit te krijgen.
Lees hier het hele verhaal van Dylan 

Tirza (24) volgde de universitaire studie Bos & Natuur, maar wist niet goed waar ze nu naartoe werkte. Door haar MDT bij Groen Traineeship weet ze beter wat ze met haar studie kan. 
Lees het verhaal van Tirza

Martine (33) liep haar MDT bij de Realisten Academie. Tijdens haar MDT liet ze werkgevers zien wat de mogelijkheden zijn van jongeren met een beperking. 
Lees het verhaal van Martine

Maas (20) wilde zijn tussenjaar nuttig besteden. Als één van de Rotterdamse Helden hielp hij ouderen wekelijks bij het computeren in de bibliotheek.
Lees het verhaal van Maas

Sluit je ook aan bij MDT! 

Op dit moment zijn er 1300 Maatschappelijke Organisaties betrokken bij MDT en is MDT in150 gemeenten een bekend traject! De unieke werkwijze van MDT zorgt ervoor dat jongeren van betekenis zijn voor hun lokale leefomgeving, hun talenten ontwikkelen en mensen ontmoeten.

Wil jouw organisatie ook jongeren aan hen verbinden en daarmee het vrijwilligersveld en de jongeren versterken, sluit je dan aan!

Wie vallen er onder Maatschappelijke Organisaties? 

Vrijwilligerscentrales

Welzijnsorganisaties

Jongerenwerk

Stichtingen

Verenigingen

Andere non-profit organisaties

Aansluiten bij het MDT-netwerk
MDT-varianten

De rol van vrijwilligerscentrales binnen MDT

Op dit moment zijn 54 vrijwilligerscentrales door heel het land verbonden aan MDT. Ze zijn belangrijke partners voor MDT, omdat zij spin in het web zijn als het gaat om vrijwilligerswerk. Vrijwilligerscentrales hebben een groot netwerk van organisaties, verenigingen, stichtingen, scholen en jongerenwerk. Hiermee helpen ze vraag en aanbod te matchen. Daarnaast helpen ze met het werven en begeleiden van jongeren en organisaties.

Contact

Heb je vragen over MDT, de rol die MDT voor je organisatie kan spelen, of wil je je gewoon zo snel mogelijk aansluiten? Neem dan contact op met Yvonne Kruizinga: y.kruizinga@nov.nl 

Lees hier ervaringen van andere maatschappelijke organisaties, zoals Fleur Neefjes bij Vrijwilligerspunt Westfriesland, en Jordy Sweep van R-Newt Tilburg.

Er is een oude browser gedetecteerd.
Helaas wordt deze website hierbij niet ondersteund. Upgrade naar een nieuwe versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Mozilla Firefox om de website te bezoeken.