Foto Martijn van de Griendt

MDT voor het onderwijs

MDT vergroot de leefwereld van leerlingen en studenten, helpt bij beroeps- en studiekeuze, en biedt erkenning en socialisatie. Hier lees je hoe MDT aansluit op het curriculum.

Aansluiten
Sluit je aan bij MDT!

MDT in het onderwijs

Als school of onderwijsinstelling kan je je op verschillende manieren verbinden met MDT. Een van de manieren is om zelf een MDT-traject aan te bieden tijdens schooltijd, onderwijstijd of in ruil voor studiepunten. Het MDT-traject kan bijvoorbeeld een invulling zijn van loopbaanoriëntatie of burgerschap. MDT kan ook worden ingezet voor jongeren die dreigen uit te vallen in het reguliere onderwijs. Daarnaast kan je als onderwijsinstelling of school meedoen door leerlingen of studenten door te verwijzen naar MDT als curriculaire activiteit. Of door MDT-organisaties een podium te geven tijdens een lesuur, zodat leerlingen en studenten kennis kunnen maken met MDT. 

Er zijn al ruim 300 onderwijsinstellingen verbonden aan MDT en meer dan 3200 jongeren hebben hun MDT tijdens schooltijd gedaan. Sluit jij met jouw onderwijsinstelling ook aan?

Aansluiten bij het MDT-netwerk
MDT-varianten
Visiestuk MDT Onderwijsgroep (599.6kB)
Toolkit MDT in het onderwijs (2.5MB)

Voorwaarden MDT in onderwijs 

Deelname aan een MDT-traject is altijd vrijwillig en optioneel. Dit betekent dat een leerling of student altijd de mogelijkheid heeft om te kiezen tussen het reguliere onderwijsprogramma of een MDT-traject. MDT is geen vervanging voor stages in het kader van Beroepspraktijkvorming (BPV) of de Beroepsbegeleidende leerweg (BBL).  

Deelname aan een MDT-traject is altijd vrijwillig
‘We maken de website van de vluchtelingenwinkel hier in Arnhem. Ik dacht eigenlijk dat ik niet zo goed zou zijn in websites bouwen. Maar nu kijk ik naar een opleiding daarvoor. En door ons andere project in het verzorgingshuis weet ik dat ik tijdens mijn studie in een woonvorm met ouderen wil wonen.’ Lees zijn verhaal hieronder.

MDT on tour

Met MDT on Tour brengen we MDT naar jouw school! We ontmoeten jongeren op het schoolplein in pauzes, tussenuren en na schooltijd. We delen inspirerende verhalen van jongeren, vertellen ze meer over het verschil die zij kunnen maken in de samenleving en laten ze met een kleine actie op een laagdrempelige manier MDT ervaren. Bovendien nemen we altijd iets mee. Meer weten? Klik dan op de button.

Alles over MDT on tour

Ervaringen van scholieren en studenten 

Job (15) zit in de brugklas en volgt tijdens schooltijd een MDT bij Proeftuin Guido. 
Lees het verhaal van Job

Fleur (21) deed een MDT bij Sportvrienden tijdens het laatste jaar van haar HBO-opleiding Social Work.  
Lees het verhaal van Fleur 

Kyara (19) volgt vakken richting binnen het laatste jaar van de richting Horeca en Dienstverlening in het Voortgezet Speciaal Onderwijs. 
Lees het verhaal van Kyara

Desteny (20) en Joëlle (20) zitten in het eerste jaar MBO 4 van de studie sociaal werk. Hun interesse in virtual reality bracht de twee bij elkaar in het MDT-traject.
Lees het verhaal van Desteny en Joëlle

Met MDT doen deelnemers burgerschapservaring op, vergroten ze hun leefwereld, en worden ze geholpen in hun beroeps- of studiekeuze.

Regionale samenwerking

Wil jij samenwerken en bijdragen aan een regionaal samenwerkingsverband (RSV)? Ben je een school, gemeente, maatschappelijke organisatie, fonds of bedrijf? Neem dan contact op met de RSV bij jou in de buurt! Meer informatie vind je op deze pagina:

Regionale samenwerking

Expertteam MDT & Onderwijs

In september is het Expertteam MDT & Onderwijs gestart. Dit team van acht onderwijsprofessionals biedt scholen advies op maat bij het implementeren van MDT binnen het onderwijs. Het team is gespecialiseerd in verschillende onderwijssoorten (vo, mbo, ho) en gaat regionaal aan de slag.

Wil je met jouw school starten met MDT of MDT uitbreiden? Het expertteam geeft je graag informatie, advies en inspiratie! Voor een persoonlijk gesprek neem je contact op met één van de experts.

Contact

Wil je je aansluiten bij het netwerk, of heb je eerst nog wat vragen over MDT? Neem dan contact op met Imane Haidour via i.haidour@minocw.nl of Oumaima Zamantouti via o.zamantouti@minocw.nl.

Er is een oude browser gedetecteerd.
Helaas wordt deze website hierbij niet ondersteund. Upgrade naar een nieuwe versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Mozilla Firefox om de website te bezoeken.