MDT vergroot de leefwereld van leerlingen, helpt bij beroeps- en studiekeuze, en biedt erkenning en socialisatie. Hier lees je hoe MDT aansluit op het curriculum.
Jongeren vergroten hun leefwereld
Jongeren komen via MDT in aanraking met andere mensen in de samenleving en maken kennis met verschillende beroepen. Daarnaast ontdekken ze hoe ze zich kunnen inzetten voor anderen in de samenleving.
Jongeren doen burgerschapservaring op
Jongeren leren in een praktische omgeving vaardigheden en kennis die ze helpen actief mee te doen in de samenleving.
MDT helpt bij beroeps- of studiekeuze
Jongeren komen via MDT in aanraking met verschillende beroepen. Ook ontdekken ze via MDT hun talenten en interesses, dit kan ze helpen in hun beroeps- of studiekeuze.
MDT biedt kansen voor (potentieel) voortijdig schoolverlaters
MDT kan jongeren die (bijna) uitvallen op school, helpen om op school te blijven of om uiteindelijk door te stromen naar school of werk. Door MDT blijft een jongere ‘in zicht’.
Met MDT on Tour brengen we MDT naar jouw school! We ontmoeten jongeren op het schoolplein in pauzes, tussenuren en na schooltijd. We delen inspirerende verhalen van jongeren, vertellen ze meer over het verschil die zij kunnen maken in de samenleving en laten ze met een kleine actie op een laagdrempelige manier MDT ervaren. Bovendien nemen we altijd iets mee. Meer weten? Klik dan op de button.
Ervaringen van scholieren en studenten
Job (15) zit in de brugklas en volgt tijdens schooltijd een MDT bij Proeftuin Guido.
Lees het verhaal van Job
Fleur (21) deed een MDT bij Sportvrienden tijdens het laatste jaar van haar HBO-opleiding Social Work.
Lees het verhaal van Fleur
Kyara (19) zit volgt vakken richting binnen het laatste jaar van de richting Horeca en Dienstverlening in het Voortgezet Speciaal Onderwijs.
Lees het verhaal van Kyara
Desteny (20) en Joëlle (20) zitten in het eerste jaar MBO 4 van de studie sociaal werk. Hun interesse in virtual reality bracht de twee bij elkaar in het MDT-traject.
Lees het verhaal van Desteny en Joëlle
Als school of onderwijsinstelling kan je je op verschillende manieren verbinden met MDT. Een van de manieren is om zelf een MDT-traject aan te bieden tijdens schooltijd, onderwijstijd of in ruil voor studiepunten. Het MDT-traject kan bijvoorbeeld een invulling zijn van loopbaanoriëntatie of burgerschap. MDT kan ook worden ingezet voor jongeren die dreigen uit te vallen in het reguliere onderwijs. Daarnaast kan je als onderwijsinstelling of school meedoen door leerlingen of studenten door te verwijzen naar MDT als curriculaire activiteit. Of door MDT-organisaties een podium te geven tijdens een lesuur, zodat leerlingen en studenten kennis kunnen maken met MDT.
Er zijn al ruim 300 onderwijsinstellingen verbonden aan MDT en meer dan 3200 jongeren hebben hun MDT tijdens schooltijd gedaan. Sluit jij met jouw onderwijsinstelling ook aan?
Deelname aan een MDT-traject is altijd vrijwillig en optioneel. Dit betekent dat een leerling of student altijd de mogelijkheid heeft om te kiezen tussen het reguliere onderwijsprogramma of een MDT-traject. MDT is geen vervanging voor stages in het kader van Beroepspraktijkvorming (BPV) of de Beroepsbegeleidende leerweg (BBL).
Dat MDT ook een mooie invulling is in een tussenjaar, omschrijft Ali in zijn interview. Je leest het volledige interview via de button:
Wil je je aansluiten bij het netwerk, of heb je eerst nog wat vragen over MDT? Neem dan contact op met docent en MDT-teamlid Erik-Jan Hakvoort: ehakvoort@guido.nl