MDT in jongerenwerk: van krachtig tot kwetsbaar, en alles ertussenin.

"Als je bij een groep hangjongeren komt is niet het eerste dat in je opkomt om te vragen: wat kunnen jullie doen voor de wijk? Maar als je projectbudget hebt, en je vraagt door, dan wil iedereen uiteindelijk wel iets."

Nonformeel leren

"Bij R-Newt hou ik me bezig met al het leren dat leerlingen buiten school kunnen doen. Informeel en nonformeel noemen we dat: leren terwijl je het niet echt in de gaten hebt, of terwijl het niet binnen de schoolstructuur valt.

Vanuit onze oorsprong werken we veel met traditionele kwetsbare doelgroepen: jongeren op straat, kleine criminaliteit, hangjongeren, verslavingsproblemen, eenzaamheid, schooluitval. De laatste jaren worden de gesprekken over kwetsbare jongeren steeds breder getrokken. Daar waren wij al volop mee bezig omdat wij geloven dat elke jongere wel op een vlak kwetsbaar is, ook als dat niet direct zichtbaar is.

Stel: je zit hartstikke prima in je vel en was je totaal niet eenzaam, maar je loopt vast op school en je netwerk valt weg. Dan kan er veel voor je instorten, terwijl je van tevoren geen kwetsbare jongere was. Door corona zijn bovendien heel veel gemeenten in gaan zien dat die 5 vwo’er met topcijfers ook ineens hartstikke kwetsbaar kan worden."

"Als jij een idee hebt, kom je naar ons toe. Of als je iets wil, maar nog niet weet wat, dan gaan we dat samen bedenken."

Waardevolle ontmoetingen


"MDT geeft ons de mogelijkheid om die doelgroepen te verbreden en samen te brengen. Als gymnasiast kom je bij ons in contact met kids die door een hele hoop problemen met school gestopt zijn, en dat contact is heel tof. Van hoog tot laag opgeleid, van krachtig tot kwetsbaar en alles ertussenin; Wij bieden ze de kans om elkaar te ontmoeten, en samen aan een beter dorp of betere stad te bouwen. 

Binnen ons MDT-project proberen we de pijlers van het jongerenwerk overeind te houden. Wij gaan jongeren niks opleggen, zeggen wanneer ze moeten komen en ze een programma opdringen. Als jij een idee hebt, kom je naar ons toe. Of als je iets wil, maar nog niet weet wat, dan gaan we dat samen bedenken. We werken veel met jongeren uit ons natuurlijke netwerk.

Bij R-Newt hebben we in de regio Tilburg en regio Dordrecht 70 à 80 jongerenwerkers in de wijken. Zij gaan hands-on het gesprek aan. Als je bij een groep hangjongeren komt is niet het eerste dat in je opkomt om te vragen: wat kunnen jullie doen voor de wijk? Maar als je vraagt wat ze zouden willen als er projectbudget was, geld om iets tofs te doen, dan kun je wel een slag maken. Iedere jongere wil wel iets. Als je barbier wil worden of wil leren draaien, dan vormen we daar een groepje omheen en zoeken we er een relevante kapper of DJ bij en gaan we zorgen dat je dat leert."

"MDT biedt ons langdurig de middelen om jongeren te stutten, en hun ambities echt serieus te nemen."

Tegenprestatie

"Dan heb je natuurlijk nog niet direct iets teruggedaan voor de maatschappij. Hoe dat gaat hangt af van de invulling van de MDT. Laatst was er tijdens de lockdown bijvoorbeeld een wandeltocht voor eenzame jongeren, georganiseerd in duo’s. Samen maakten ze een tocht langs iemand die een optreden in z’n tuin geeft, speelden ze een spelletje, of kregen ze een drankje. Sommige deelnemers hadden al bijna een jaar nauwelijks andere jongeren gesproken, en die middag gaf ze zo’n boost.

Bij zo’n wandeltocht voor eenzame jongeren is het maatschappelijke deel heel duidelijk. Als je wil leren draaien niet. Daar kan je gewoon eerlijk met jongeren over praten: Je krijgt een kans, wij nemen je ambitieus serieus en gaan samen iets moois bedenken, maar we verwachten wel dat je iets terug doet voor een ander. Ook dat gaan ze samen uitvogelen, wat ze dan terug gaan doen. Vaak doen jongeren dan nog meer dan we van tevoren verwacht hadden. Door ze vrij te laten, en dat in vertrouwen te doen.

MDT biedt ons langdurig de middelen om jongeren hierin te stutten, en hun ambities echt serieus te nemen. Voor MDT werkten we op basis van incidentele subsidie. Als een jongere dan met een idee bij je komt waar vaak helemaal niet zoveel geld voor nodig is, moet je per idee door het hele aanvraagproces. Daardoor hadden we eerst veel latente jongerenparticipatie: ze wilden wel, maar de middelen waren er niet."

"Je kan wel hele doorwrochte plannen maken, maar je moet steeds blijven afstemmen met de jongeren."

"In de opstart van ons MDT-traject bereikten we vooral onze oorspronkelijke doelgroep , en dat is nu echt heel erg uitgebreid. Jongeren moeten even doorhebben dat je echt zelf met een plan kan komen. Dat gaan ze rondvertellen, en dan komen jongeren met hele vernieuwende ideeën. Als je dit aanvliegt vanuit de wereld van de jongere, dan zijn heel veel dingen gewoon heel logisch."

Beginnersfouten

"We hebben zelf ook zat fouten gemaakt aan het begin. Je zet gewoon je flyertje online zoals je misschien gewend bent, maar het is veel inspirerender voor jongeren om andere jongeren over hun ervaring te horen vertellen. Je kan wel hele doorwrochte plannen maken, maar je moet steeds blijven afstemmen met de jongeren. 

Binnen het MDT-netwerk kom ik vooralsnog minder jongerenwerker-organisaties tegen dan ik hoopte. Andere organisaties zien we niet als concurrenten. Als er een partij in Groningen is die morgen zegt, ik wil van jullie leren en hierin mee, dan zijn die meer dan welkom. MDT sluit zo goed aan op de wereld van jongerenwerk, dus ga mee doen met een participatief MDT, en sla de handen ineen met organisaties om je heen die daar meer moeite mee hebben."

Er is een oude browser gedetecteerd.
Helaas wordt deze website hierbij niet ondersteund. Upgrade naar een nieuwe versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Mozilla Firefox om de website te bezoeken.