Week tegen Eenzaamheid 2024

24 september 2024
De Week tegen Eenzaamheid (26 september t/m 2 oktober 2024) staat voor de deur!

De Week tegen Eenzaamheid (26 september t/m 2 oktober 2024) staat voor de deur! Tijdens deze week is door het hele land extra aandacht voor het thema eenzaamheid en sociaal isolement. In veel plaatsen zijn er bijzondere activiteiten waar mensen elkaar ontmoeten en nieuwe contacten kunnen leggen. Maatschappelijke Diensttijd (MDT) onderstreept het belang van deze week en levert ook een actieve bijdrage.

Landelijke opening met impact

Op 25 september a.s. wordt de Week tegen Eenzaamheid landelijk geopend met een netwerkcongres in Nieuwegein. De Week tegen Eenzaamheid wordt in het kader van het actieprogramma 'Eén tegen eenzaamheid' georganiseerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Samen met het actieprogramma zet MDT zich in om eenzaamheid onder jongeren én ouderen tegen te gaan. Daarbij spelen de ‘Luisterhuisjes' van MDT een speciale rol.

Actieprogramma 'Eén tegen Eenzaamheid'

MDT Luisterhuisjes tijdens landelijke opening

Bijna twee derde van de Nederlandse jongeren voelt zich minstens één keer per maand eenzaam. Daarom reizen vijftien jongeren met de MDT-Luisterhuisjes door het land en speciaal voor de Week tegen Eenzaamheid maken ze een extra stop in Nieuwegein op 25 september. Het jongerenteam herkent namelijk hoe het is om te worstelen gevoelens van eenzaamheid en wil anderen inspireren om meer face-to-face contact te maken. In de Luisterhuisjes voeren ze goede gesprekken met voorbijgangers aan de hand van een speciaal luisterspel met verschillende vragenkaartjes en luisteropdrachten. Het jongerenteam laat zo de kracht van betekenisvolle ontmoetingen zien, zoals zij die zelf ook hebben ervaren door MDT.

Inspirerende deelsessie

Tijdens de landelijke opening worden ook verschillende inhoudelijke deelsessies georganiseerd.  Dieuwertje Roos (lid van landelijk kernteam MDT) en Wim Haveman (projectleider Landelijk Onderwijsplatform binnen de MBO-Raad) verzorgen ook een inspirerende sessie. Ze delen hoe jongeren kunnen bijdragen aan het verminderen van eenzaamheid onder hun leeftijdsgenoten en daarbuiten. Ook vertellen jongeren van MDT Cultuur & Kunst en MDT Tegen Eenzaamheid hoe zij het verschil maken voor jong en oud.

MDT Cultuur en Kunst
MDT Tegen Eenzaamheid

'Eén tegen eenzaamheid en MDT'

Er zijn veel raakvlakken tussen het actieprogramma ‘Eén tegen eenzaamheid’ en MDT. Het actieprogramma werkt volgens drie actielijnen:

1.       Meer bewustwording in de samenleving over eenzaamheid

2.       Meer maatschappelijk initiatief tegen eenzaamheid

3.       In alle gemeenten een lokale aanpak tegen eenzaamheid

MDT besteedt ook aandacht aan deze onderwerpen en in verschillende MDT-projecten wordt er ook concreet aan gewerkt.  Twee goede voorbeelden zijn de projecten ‘Diversity Skills en ‘Jong + oud = goud, waarbij jongeren wekelijks ouderen thuis of in verzorgingstehuizen bezoeken om samen activiteiten te ondernemen.

Diversity Skills
Jong + oud = goud

Meer inspiratie? Check onderstaande video!

Bron: www.eentegeneenzaamheid.nl

Voor meer informatie over MDT en het onderwerp eenzaamheid check onderstaande links:

Factsheet
MDT en Eenzaamheid



Meedoen aan de Week tegen Eenzaamheid?

Iedereen kan deelnemen aan de activiteiten van de Week tegen Eenzaamheid. Voor meer info check de website.

Week tegen Eenzaamheid
Er is een oude browser gedetecteerd.
Helaas wordt deze website hierbij niet ondersteund. Upgrade naar een nieuwe versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Mozilla Firefox om de website te bezoeken.