MDT x eenzaamheid

Op deze pagina vind je meer informatie over eenzaamheid, waarom het belangrijk is om er aandacht aan te geven én welke subsidiemogelijkheden er mogelijk zijn voor een eigen MDT-project rondom dit onderwerp.

MDT en eenzaamheid

Maatschappelijke diensttijd (MDT) biedt alle jongeren tussen de 12 en 30 jaar kansen om hun talenten te ontdekken, iets te doen voor een ander en nieuwe mensen te ontmoeten. Door MDT bouwen jongeren zelfvertrouwen op, weten ze beter wat ze willen en doen ze belangrijke vaardigheden op. Dit maakt niet alleen jongeren sterker, maar ook de samenleving als geheel. Je leest alles over de link tussen MDT en het onderwerp eenzaamheid in het onderstaande document.

Maatschappelijke diensttijd helpt bij het aanpakken van eenzaamheid (120.0kB)
'Door het MDT-jongerenpanel durf ik veel meer te praten.'
- Salwa, lid van het MDT-jongerenpanel

Serie verhalen
In een serie verhalen laten we de diversiteit binnen MDT zien en lees je meer over wat MDT is. In december 2022 deden we dit rondom het onderwerp eenzaamheid. Omdat meedoen in de samenleving niet voor iedere jongere vanzelfsprekend is, kan MDT juist hen hierbij helpen en ondersteunen.

We deelden onder andere de verhalen van jongeren Eva en Rupina en projectleider Marissa van Music Moves. Zij vertellen allemaal vanuit hun eigen ervaring over MDT en eenzaamheid. Zo vertelt Eva: 'Dankzij MDT Buddy to Buddy ontmoet ik mensen met wie ik normaal niet zo snel in contact zou komen.' Alle ervaringen vind je hier terug.

'Dankzij MDT Buddy to Buddy ontmoet ik mensen met wie ik normaal niet zo snel in contact zou komen.'
- Eva, MDT'er bij MDT Buddy to Buddy
Het verhaal van projectleider Marissa
Het verhaal van Eva en Maha

In de Week tegen Eenzaamheid eerder dit jaar (28 september t/m 4 oktober) deelden we de verhalen van MDT'ers Noor en Salwa. Deze jongeren vertellen over hun ervaringen met eenzaamheid en wat MDT voor hen heeft betekend: 'Door het MDT-jongerenpanel durf ik veel meer te praten.' 

Het verhaal van Salwa
Het verhaal van Noor

Meer informatie?

Ben je benieuwd naar meer informatie rondom het onderwerp eenzaamheid? Neem dan een kijkje op de websites van Join Us en Een tegen Eenzaamheid.

Op de website van Een tegen Eenzaamheid vind je bijvoorbeeld een campagnetoolkit, programmaboekje, lees je tips over het signaleren van eenzaamheid en vind je de campagne "Een klein gebaar." 

Op de website van Join Us vind je onder andere informatie en handige tips over eenzaamheid. Ook lees je persoonlijke verhalen van jongeren en hun ervaringen op het gebied van eenzaamheid.

Join Us
Een tegen Eenzaamheid

Subsidie aanvragen voor een eigen MDT-project?

De nieuwe subsidieregeling MDT 2023 staat open! Je kunt vanaf 2 mei 10:00 tot en met 30 juni 2023 tot 12:00 subsidie aanvragen voor een MDT-project. Meer informatie vind je hier.

Lees verder

Wil je je alvast verder verdiepen in wat MDT jou nog meer kan opleveren? Bekijk dan de inspiratiesessies of lees verder via onderstaande links.

  1. 'MDT en Gemeenten' bekijk je hier.
  2. 'MDT en Eenzaamheid voor gemeenten' bekijk je hier.
  3. Alles over de meerwaarde van MDT voor het onderwijs.
  4. Alles over de meerwaarde voor gemeenten.
Meer lezen over MDT in het onderwijs
Meer lezen over de meerwaarde van MDT voor gemeenten

Contact

Wil je meer weten over de combinatie van MDT met het tegengaan van eenzaamheid? Neem dan contact op met kwartiermaker MDT x eenzaamheid Bassima el Haik: 

Er is een oude browser gedetecteerd.
Helaas wordt deze website hierbij niet ondersteund. Upgrade naar een nieuwe versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Mozilla Firefox om de website te bezoeken.