Naast school en/of werktijd: persoonlijke ontwikkeling door impact maken

Voorbeeld MDT-traject: Groen Traineeship 

Verschillende groene organisaties (Staatsbosbeheer, IVN Natuureducatie, LandschappenNL, Natuurmonumenten, VBNE, Milieudefensie en SoortenNL) sloegen de handen ineen en zo ontstond het Groen Traineeship. Bij dit traineeship krijgen deelnemers de ruimte zich te ontplooien, een netwerk op te bouwen en bij te dragen aan een betere wereld. Organisaties leren op hun beurt van de frisse blik van jongeren. De jongeren eindigen deze MDT met een concreet resultaat. Denk aan het opknappen van een natuurgebied of het opzetten van een campagne tegen plastic gebruik. Zo dragen ze op een unieke manier bij aan een beter milieu en mooiere natuur. Na afronding van het Groen Traineeship ontvangen deelnemers een certificaat en een aanbevelingsbrief. 

Omschrijving deelnemende jongeren

Deze jongeren dragen bij door oplossingen te bedenken voor maatschappelijke vraagstukken en hun handen uit de mouwen te steken. Ze zijn nieuwsgierig en leren graag van andere doelgroepen. Ook komen ze graag in contact met experts en professionals in hun interessegebied.

Opleidingsniveau: met name hbo en wo

Leeftijd: 16 – 27 jaar

Motivatie: ik wil zinvol werk doen en daarmee nieuwe deuren openen voor mezelf

Omschrijving MDT-traject

Inzet: 4-20 uur in de week, voor maximaal 6 maanden

Activiteit: 

Eigen initiatief opzetten: activiteiten waarin jongeren de kans krijgen om een eigen initiatief te bedenken, op te starten en uit te voeren. Denk hierbij aan een campagne, cultuurevenement of een eigen sociale onderneming. 

Advies & onderzoek: activiteiten waarin jongeren voor een organisatie (indien nodig) data verzamelen en hun eigen input kunnen leveren op een specifiek vraagstuk. Denk hierbij aan het geven van advies op het gebied van communicatie, jongerenparticipatie of ervaringsdeskundigheid.

Beoogd resultaat van het MDT-traject

Het MDT-traject kan functioneren als persoonlijke vorming van de jongere, bijvoorbeeld door het vergroten van hun wereldbeeld in de ontmoeting van nieuwe mensen. Ook helpt het jongeren bij het oriënteren op hun toekomstige studie of baan. 

Lees het ervaringsverhaal van Tirza bij MDT Groen traineeship

Er is een oude browser gedetecteerd.
Helaas wordt deze website hierbij niet ondersteund. Upgrade naar een nieuwe versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Mozilla Firefox om de website te bezoeken.