Heb je vragen over de tips of heb je zelf tips en tricks die je graag wil delen? Neem dan contact op met Tanja Kuijpers via tanjakuijpers@njr.nl.
Organisatie: Stichting Studeren en werken op maat
Project: Swomapp.nl
Thema: Eenzaamheid
Over de aanpak: Wij hebben de website swomapp.nl ontwikkeld om werkende jongeren met een beperking te leren omgaan met het nieuwe normaal. We delen ervaringsverhalen en geven praktische tips en adviezen. Bijvoorbeeld over planning en structuur, sociaal contact, digitale meetings en omgaan met spanning. Deze informatie is makkelijk om te buigen, zodat deze aansluit bij de belevingswereld van jongeren en zij hier ook mee aan de slag kunnen.
Contactgegevens: Wil je meer weten over de aanpak van Stichting SWOM? Ga naar swomapp.nl of neem contact op met Angela Vollebregt via angela@studerenenwerkenopmaat.org.
Organisatie: WALHALLAb
Project: WAHELLEp
Thema: Eenzaamheid, sociale impact
Over de aanpak: Wij hebben WALHELLEp opgericht: een luister- en chatlijn voor en door jongeren. Hier kunnen jongeren een fijn gesprek voeren met iemand die echt geïnteresseerd is hun verhaal. Een luisterend oor voor vragen, onzekerheden of misschien gewoon een kletspraatje.
Andere tips van WALHALLAb: Laat jongeren via brainstormsessies participeren en betrek Youtubers om jongeren op te roepen om mee te doen. Vraag hen bijvoorbeeld om (belangeloos) een oproep aan jongeren te doen voor online brainstormsessies. MDT-organisaties kunnen vervolgens online meetings opzetten waar jongeren kunnen brainstormen over wat ze nodig hebben. Wij zijn bereid om een zoomsessie op te zetten.
Contactgegevens: Wil je meer weten over de aanpak van WALHALLEp? Ga naar walhallab.nl/walhellep/.
Organisatie: Urban Talentz
Thema: Sociale impact, leerachterstand
Over de aanpak: Wij zien dat door corona leerlingen op basisscholen achterstand oplopen en jongeren veel thuiszitten. Wij koppelen deze jongeren digitaal met elkaar. Zo begeleiden jongeren kinderen bij hun huiswerk zodat ze een minder grote achterstand oplopen.
Contactgegevens: Wil je meer weten over de aanpak van Urban Talentz? Ga naar urbantalentz.nl.
Organisatie: Young Impact
Project: Young Impact Energizer
Thema: Structuur, sociale impact
Over de aanpak: Wij introduceren samen met bekende Nederlanders de grootste energieboost van Nederland: de Young Impact Energizer. Vanaf dinsdag 19 januari kunnen jongeren elke schooldag om 09.00 uur starten met deze energie- en positiviteitsboost. Zo steken we jongeren tijdens de verlengde lockdown een hart onder de riem.
Andere tips van Young Impact: Probeer jongeren door middel van vlogs, video's en livestreams te helpen om te praten over hun ervaringen en gevoelens. Zo hebben wij de webserie 'ik vraag het voor een vriend'. Hier kunnen jongeren met elkaar in gesprek over problemen waar zij door corona tegenaan lopen. Via deze kanalen kan je ook gemeenten en overheden betrekken en ze in staat stellen om jongeren mee te laten praten over bijvoorbeeld gemeentelijk beleid in coronatijd.
Contactgegevens: Wil je meer weten over de aanpak van Young Impact? Ga naar youngimpact.nl.
Organisatie: 10000 hours
Project: #boterkaaseneieren & #inthistogether
Thema: Eenzaamheid, sociale impact
Over de aanpak: Om de strijd tegen eenzaamheid tegen te gaan zijn wij begonnen met het project #boterkaaseneieren. Jongeren vragen bij ons een gratis toolkit aan, waarmee ze coronaproof raamspellen met ouderen kunnen spelen. Met het project #inthistogether kunnen jongeren een toolbox aanvragen om bijvoorbeeld bij ouderen te klussen of de tuinen van zorglocaties kleur te geven.
Contactgegevens: Wil je meer weten over de aanpak van 10000 hours? Ga naar 10000hours.nl/boterkaaseneieren# of 10000hours.nl/inthistogether.
Organisatie: Impacter Zwolle
Project: Impacter Wekkerservice
Thema: Structuur, sociale impact
Over de aanpak: Veel jongeren geven aan behoefte te hebben aan meer structuur in hun dag. Daarom hebben wij de Impacter Wekkerservice in het leven geroepen. Om 10.00 uur stuurt een jongere een appje in de groepsapp om te laten weten dat hij of zij wakker is. Ontvangen we geen appje? Dan belt iemand uit de groep de jongere op. Zo helpen we elkaar uit bed te komen en aan de dag te beginnen.
Contactgegevens: Wil je meer weten over de aanpak van Impacter Zwolle? Ga naar impacterzwolle.nl/corona/.
Organisatie: Impacter Zwolle
Thema: Studiekeuze
Over de aanpak: Dat jongeren nu niet naar open dagen kunnen, maakt het maken van een studiekeuze er niet makkelijker op. Wij hebben daar iets op bedacht. We kunnen niet bij elkaar langs komen, maar een videobelletje is zo gedaan. Wij gaan daarom op zoek naar professionals waarmee een jongere in gesprek kan. Iemand die meer kan vertellen over zijn of haar werk en hoe hij of zij daar is gekomen. We geven jongeren ook tips over coronaproof vrijwilligerswerk, zodat jongeren zelf ervaren wat ze leuk vinden.
Contactgegevens: Wil je meer weten over de aanpak van Impacter Zwolle? Ga naar impacterzwolle.nl/corona/.
Organisatie: Diversity Skills
Project: Diversity Skills Zoom in
Thema: Sociale impact
Over de aanpak: Op initiatief van jongeren vonden de afgelopen tijd verschillende online activiteiten plaats onder de naam 'Diversity Skills Zoom in'. Denk aan zoommeetings, cursussen en challenges zoals mondkapjes maken, gedichten schrijven en koken. Deelnemende jongeren kwamen in actie en hebben gewerkt aan hun digitale, communicatieve en mediavaardigheden.
Andere tips van Diversity Skills: Bij ons werkt het goed om het community gevoel te versterken. Coaches die doorlopend aandacht hebben voor de jongeren. Niet gericht op taken, maar door bijvoorbeeld gewoon te vragen hoe het gaat. Je kan ook een platform oprichten, samen met jongeren. Zij kunnen vervolgens als peercoach fungeren op het platform.
Contactgegevens: Wil je meer weten over de aanpak van Diversity Skills? Ga naar diversityskills.nl.
Organisatie: MDT Missie (Defensie)
Over de aanpak: Wij hebben flexibiliteit ingebouwd in het programma. Zo kunnen we, afhankelijk van de maatregelen, schakelen tussen digitale en fysieke bijeenkomsten. Voor alle fysieke programmaonderdelen hebben we een digitaal alternatief. We vermelden dit ook duidelijk op onze website zodat de deelnemers dit weten.
Andere tips van MDT Missie:
- Werk met kleine groepen, zo blijven fysieke bijeenkomsten het langst mogelijk.
- Koppel jongeren binnen je programma aan elkaar als buddy's. Jongeren doen het op die manier echt samen en zo vindt er in ieder geval op kleine schaal een ontmoeting plaats.
- Zorg dat online sessies interactief zijn. Laat jongeren zelf aan de slag gaan met online activiteiten.
- Gebruik een goed digitaal platform dat houvast biedt tijdens het programma. Wij hebben 2 weken lang iedere dag een opdracht voor de deelnemers klaarstaan. Ook op ons platform werken deelnemers in groepsverband.
- Zorg voor zoveel mogelijk persoonlijke begeleiding. Wij hebben bijvoorbeeld appgroepen met deelnemers en militaire peer-to-peer begeleiders.
- Stuur materiaal op zodat jongeren ook thuis aan hun MDT kunnen werken.
- Zet extra vervoer in zodat de 1,5 meter gewaarborgd kan blijven.
- Werk met een carrousel tijdens een fysiek programmaonderdeel. Elk groepje start op een ander punt , zo komen groepjes elkaar niet tegen.
Contactgegevens: Wil je meer weten over de aanpak van MDT Missie? Ga naar mdtmissie.nl.
Organisatie: Impacter
Project: Trash Hunt
Over de aanpak: Met het project Trash Hunt halen jongeren met een eigen kayak afval uit het water met een prikker. Een goede activiteit in coronatijd omdat je goed afstand van elkaar kunt houden. Jongeren kunnen op een leuke manier van waarde zijn voor het milieu. Naast het maken van impact is het ook een laagdrempelige manier om in gesprek te gaan met de jongeren. Om te vragen hoe het nu is in coronatijd, wat ze doen en of ze misschien vaker vrijwilligerswerk willen doen. Daarnaast leren ze ook elkaar kennen, wat in deze tijd heel waardevol is.
Andere tips van Impacter: Wij werken samen met Trash Hunters Zwolle. Zij hebben alle materialen zoals de kayaks, zwemvesten, waterschoenen, prikkers, vuilniszakken. Zoek dus vooral partijen om mee samen te werken.
Contactgegevens: Wil je meer weten over de aanpak van Trash Hunt? Ga naar impacterzwolle.nl.
Organisatie: Vrijwillig Traineeship
Project: Doing good challenge
Over de aanpak: We hebben de Doing good challenge opgezet om mensen wat meer naar elkaar te laten omkijken in deze tijd. Jongeren krijgen van ons meerdere inspiratietips voor laagdrempelige, coronaproof activiteiten die ze kunnen uitvoeren voor hun buren, familie, vrienden, etc. Denk aan het versturen van een kaartje, een raamspelletje spelen of iets bakken of koken voor een ander. Op een challengekaart kunnen ze hun acties afvinken. De tips delen we via WhatsApp, hierdoor is er meteen een stuk interactie tussen ons en de deelnemers. Foto's van de acties worden met ons of op social gedeeld met #doinggoodwve.
Contactgegevens: Wil je meer weten over de aanpak van Westlandvoorelkaar? Ga naar westlandvoorelkaar.nl of neem contact op met Manon Botbijl via vrijwillige-inzet@vitiswelzijn.nl.
Organisatie: The Real Social NEXT LEVEL
Over de aanpak: Met de corona krijtactie krijten we leuzen op stoeptegels. We doen dit met biologisch afbreekbare krijtspray. Denk aan leuzen als 'Houd afstand', '1,5 meter', 'houd vol!', 'Wij komen hieruit', 'Alleen maar liefde'. Door zelf aan de slag te gaan activeren we jongeren uit verschillende wijken in Zoetermeer om lekker naar buiten te gaan en actief bezig te zijn voor de samenleving. Met de leuzen creëren we bewustwording en steken we anderen een hart onder de riem. We werken in kleine groepen, hebben mondkapjes op en houden afstand. De kosten zijn ongeveer €100,- voor de aanschaf van krijtspray bussen.
Contactgegevens: Wil je meer weten over deze aanpak? Neem contact op met Doeshana Ganesh via doeshana@ict-helden.nl.
Organisatie: Haaglanden Beweegt
Over de aanpak: Corona hakt er flink in bij jongeren. Sommigen vervelen zich en verrichten criminele activiteiten of halen kattenkwaad uit door bijvoorbeeld andermans spullen te slopen. Met deze campagne gaan MDT-jongeren in samenwerking met buurtsportcoaches en jongerenwerkers op pad om de betreffende jongeren aan te spreken op hun verantwoording. Het doel is om de jongeren in te laten zien dat de praktijken die ze nu uitvoeren grote impact kunnen hebben op hun verdere toekomst. Door de jongeren aan te spreken op hun gedrag en positieve voorbeelden te geven proberen wij vandalisme te voorkomen.
Contactgegevens: Wil je meer weten over de aanpak van Haaglanden Beweegt? Neem contact op met Rick Binckhorst via r.binkhorst@haaglandenbeweegt.nl.
Organisatie: Haaglanden Beweegt
Project: Corona fit gezonde snacks project
Over de aanpak: Jongeren komen in deze tijd makkelijk in de verleiding om verkeerd te eten. Met dit project laten MDT-jongeren andere jongeren zien dat gezond koken leuk en lekker kan zijn. Ze maken gezonde snacks en gaan hiermee de wijk in. Ze stimuleren jongeren om samen met anderen thuis ook aan de slag te gaan om zo samen de coronaperiode positief door te komen. De jongeren werken met handschoenen en een mondkapje op. We zien al veel positieve resultaten. De MDT-jongeren krijgen positieve reacties en er ontstaan WhatsAppgroepen waar jongeren onderling recepten uitwisselen.
Contactgegevens: Wil je meer weten over de aanpak van Haaglanden Beweegt? Neem contact op met Rick Binckhorst via r.binkhorst@haaglandenbeweegt.nl.
Organisatie: Rijnland Beweegt
Over de aanpak: Jongeren zitten in deze tijd vooral thuis en komen weinig buiten. Met dit project zetten jongeren vanuit The Real social zich in voor andere jongeren in wijken in Leiden. Samen met buurtsportcoaches van Incluzio organiseren ze activiteiten waarvoor ze andere jongeren uitnodigen. Door aanbod te realiseren, triggeren we jongeren om toch naar buiten te gaan. De activiteiten zijn nu alleen voor jongeren tot 17 jaar en worden begeleid door maximaal 2 begeleiders.
Contactgegevens: Wil je meer weten over de aanpak van Rijnland Beweegt? Neem contact op met Soeredj Angoelal via s.angoelal@rijnlandbeweegt.nl.
- Organiseer challenges (thuisopdrachten), bijvoorbeeld: een video maken over waar je talenten liggen of opdrachten rondom voedsel & koken.
- Sluit bij maatschappelijke activiteiten aan bij lopende projecten, zoals de Participatiekeuken (soep langsbrengen), ADO Den Haag, Wonderfoons, Jongerenjury in Den Haag. Ook helpt het om jongeren zelf een maatschappelijk project te laten verzinnen.
- Kijk bij gebrek aan gastorganisaties of je onafhankelijk van deze organisaties maatschappelijke opdrachten kan doen. Bijvoorbeeld: jongeren halen verlanglijstjes op bij ouderen in een opvanghuis en gaan aan de slag met hun wensen.
- Blijf ook leuke activiteiten doen. Bijvoorbeeld: buiten schaatsen in kleine groepjes (schaatsbaan is nog open), maak een coronalied, een online bingo of een online escaperoom.
- Maak een bingokaart met activiteiten waarmee je iets doet voor een ander. Bijvoorbeeld: een taart voor iemand bakken, vuil opruimen of een oudere bellen. De jongeren verzinnen daarnaast 4 activiteiten op de bingokaart zelf.
- Organiseer (online) speeddates met gemeentelijke ambtenaren, zodat jongeren de gemeente beter leren kennen én de gemeente MDT beter leert kennen.
- Werk met een buddysysteem waarbij jongeren aan elkaar worden gekoppeld. Bijvoorbeeld een hoger geschoolde jongere samen met een praktijkgeschoolde jongere. Samen kunnen zij kleinere opdrachten uitvoeren.
- Organiseer een online inloop waar jongeren kunnen inloggen en aan de gang kunnen met hun eigen projecten, maar ook vragen kunnen stellen aan de projectleider.
- Laat jongeren elkaar thuis ontmoeten (binnen de coronaregels) en laat hen samen een opdracht uitvoeren of een online training volgen.
- Koppel iedere deelnemer aan een buddy of mentor. Deze buddy checkt 2 tot 3 keer per week bij de jongere in. Zo kunnen studenten social work stage lopen en hebben deelnemers houvast en structuur.
- Bied maatwerk, kijk voor iedere jongere wat wel en niet werkt.
- Zorg dat coaches continu contact houden met jongeren. In Den Haag coaches fysiek langsgegaan bij alle jongeren met een pakketje om toch live contact te hebben.
- Zorg dat er systematisch op iedereen gelet wordt.
- Manage verwachtingen: geef vooraf aan dat het hele traject online is en hoe dit vorm krijgt. Jongeren zijn er dan op ingesteld en jongeren buiten de regio kunnen zich ook opgeven.
- Bied structuur en voorspelbaarheid als het gaat om het schema van online meetings.
- Doe tussendoor energizers.
- Zorg voor variatie.
- Heb elke week 1 of 2 contactmomenten vanuit het MDT-project zodat jongeren aangehaakt blijven.
- Blijf een weekstructuur bieden voor jongeren.
- Stel een locatie open voor klein clubje kwetsbare jongeren voor wie het online lastig is.
- Maak vooraf werkafspraken (gouden regels) hoe je online met elkaar wilt werken. Laat jongeren hier akkoord op geven in de chat of met een handgebaar.
- Spreek vaste handgebaren af om aan te geven dat a) je het eens bent b) het leuk vindt c) het woord wil d) hoe jij je voelt etc. je kunt hiervoor gebarentaal gebruiken.
- Zet jongeren continu aan het werk om hun aandacht vast te houden.
- Doe een waardenverkenning: breng een stelling in en vraag jongeren in de chat te reageren met een percentage (%): eens = 100%, oneens =0%. Geef naar aanleiding van de chat een aantal deelnemers het woord om hun antwoord uit te leggen.
- Gooi een poll in de groep.
- Bouw quizjes in.
- Vraag altijd 2 of 3 jongeren tegelijk om hun antwoord toe te lichten of hun mening te geven en zet ze live, dus met camera en microfoon aan. Zo zijn ze minder verlegen en komt er makkelijker een gesprek op gang.
- Wissel online calls af met 1op1 bellen zodat jongeren al wandelend kunnen praten, weg bij de computer.
- Organiseer bijeenkomsten via livestreams.
- Bekijk meer tips in deze handleiding over online faciliteren van het NJR.
Acties, ideeën en voorbeelden over jongerenwerk tijdens Covid-19 van BV Jong
Stappenplan voor jongerenactiviteiten van het NJI