Staatssecretaris van Ooijen en Neelie Kroes bezoeken MDT-project dat senioren aan studenten koppelt

31 mei 2023
Maarten van Ooijen en Neelie Kroes brachten op woensdagmiddag 31 mei 2023 een bezoek aan MDT-project 'Jong+Oud=Goud'.

Bijna een miljoen senioren in ons land zijn ernstig eenzaam en dit aantal zal naar verwachting alleen maar oplopen. Daarom wordt het steeds belangrijker om - naast reguliere zorg - ook ‘sociale zorg’ te verlenen met ruimte voor ontmoeting. Met het project ‘Jong+Oud=Goud’ koppelt stichting senior&student ouderen met weinig sociale contacten aan studenten. Het project is onderdeel van de maatschappelijke diensttijd (MDT). Vandaag brachten staatssecretaris van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Maarten van Ooijen en Neelie Kroes, aanjager van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid van het ministerie, een bezoek aan het MDT-project in het Bartholomeus Gasthuis te Utrecht. 

Tijdens het bezoek gingen Van Ooijen en Kroes in gesprek met MDT-deelnemers en senioren. Zij vertelden hen over de toegevoegde waarde die MDT heeft in het verminderen van eenzaamheid. Ook werd er een coachingssessie bijgewoond waarin vragen werden behandeld als ‘Hoe ga je in gesprek met een senior?’ en ‘Hoe stel je implicite vragen, waardoor je geen ongewenste adviezen geeft?’. 

Maarten van Ooijen: “Het is fantastisch om te zien dat MDT jongeren een kans biedt hun talenten te ontwikkelen, nieuwe mensen te ontmoeten en tegelijkertijd iets positiefs te doen voor een ander. Dit soort projecten zie ik als één van de oplossingen voor het verminderen van eenzaamheid.”

Maatschappelijke diensttijd

MDT is een programma van het ministerie van OCW, in samenwerking met jongeren, maatschappelijke organisaties, scholen, gemeenten en andere ministeries. Tijdens dit programma kiezen jongeren ervoor hun talenten te ontwikkelen, nieuwe mensen te ontmoeten en tegelijkertijd iets te doen voor een ander. MDT is uitgegroeid tot een succesvolle landelijke beweging: stichting senior&student is één van de 8.000 organisaties die onderdeel zijn van het MDT-netwerk. Er zijn meer dan 60.000 jongeren die deelnemen en nog eens ongeveer 100.000 jongeren die mee kunnen gaan doen.  

MDT Jong+Oud=Goud

Tijdens het MDT-traject Jong+Oud=Goud worden studenten zes maanden lang aan een senior gekoppeld. Zij ondernemen leuke activiteiten met elkaar en bieden praktische hulp. Bijvoorbeeld bij de computer, boodschappen doen of reizen met het openbaar vervoer. Daarnaast krijgen de jongeren een coachingstraject waarin zij ontdekken wat hun talenten zijn en hoe zij hun idealen kunnen inzetten voor een betere wereld. Dit is een mooi voorbeeld van de manier waarop MDT bijdraagt aan het verminderen van eenzaamheid onder ouderen én jongeren. Ouderen krijgen het gevoel er weer bij te horen, ze worden actief betrokken bij het traject en zowel de student als de senior komt in contact met anderen.

Lotte van Oudheusden, initiatiefnemer van stichting senior&student: “We willen eenzaamheid verkleinen en de binding tussen jong en oud versterken. Wij brengen generaties dichter bij elkaar, wat zorgt voor meer wederzijds begrip en minder verdeeldheid. Beide generaties kunnen veel van elkaar leren en elkaar bijstaan.”

Fotografie Claire Bontje
Er is een oude browser gedetecteerd.
Helaas wordt deze website hierbij niet ondersteund. Upgrade naar een nieuwe versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Mozilla Firefox om de website te bezoeken.