#ookditismdt: helpen wanneer je nodig bent

30 april 2020
Het kernteam, de aangesloten organisaties en de jongeren die meedoen met MDT (maatschappelijke diensttijd) zijn geschrokken van het coronavirus. Maar ze zitten zeker niet stil. Onder de naam #ookditismdt startten originele initiatieven om juist nu anderen te helpen.

Sociaal contact beperken

Op advies van de overheid en het RIVM beperken we sociaal contact zoveel mogelijk. We lastten de bijeenkomst van 16 maart, waarop MDT groots gelanceerd zou worden, af. Maar ook het ontmoeten van anderen, één van de drie pijlers van MDT, is voor jongeren nu lastiger. Veel van hen hadden wekelijkse bijeenkomsten, trainingen en andere sociale afspraken. Om hun talenten te ontwikkelen en iets te doen voor een ander.

#ookditismdt

MDT gaat over iets doen voor een ander, ook tijdens de coronacrisis. En juist in een lastige periode als deze, bieden jongeren hun hulp aan. De initiatieven van zowel jongeren als MDT-organisaties poppen uit de grond.

MDT-jongeren sturen ouderen kaartjes om eenzaamheid tegen te gaan. Anderen geven via videobellen huiswerkbegeleiding aan scholieren die bang zijn om nu achter te raken op hun schoolwerk. En er zijn jongeren die een alternatief voor Koningsdag bedachten in hun gemeente. Ook dit is MDT.

"De warmte in de groep blijft"

Local Heroes is zo'n organisatie die MDT-trajecten aanbiedt. In een periode van een half jaar ontdekken jongeren uit de Zaanstreek hun talenten en nemen ze een kijkje bij verschillende maatschappelijke organisaties. Mandy (22) kwam met de komst van corona ineens thuis te zitten. Van haar begeleiders kregen zij en de andere jongeren een thuispakket met online challenges, waarmee ze zichzelf blijven ontwikkelen. 

Mandy en haar uitwerking van een online challenge die ze van haar MDT Local Heroes krijgt.
Mandy (22) zat op de helft van haar MDT-traject toen corona roet in het eten gooide. Ze gaat nu vanuit huis door met online challenges en geeft op afstand advies aan de gemeente Zaanstad.

Mandy: "Naast de challenges maken we samen een promotievideo voor Local Heroes. Ik coördineer dat project. Ook denken we online mee met de gemeente Zaanstad over onze leefomgeving. We hadden al een warme groep, en dat blijft op deze manier zo."

Help wanneer je nodig bent

Ken je een jongere die mee wil doen met MDT? Bekijk alle initiatieven in het kader van Corona-initiatieven. Deze pagina wordt steeds aangevuld.  

Er is een oude browser gedetecteerd.
Helaas wordt deze website hierbij niet ondersteund. Upgrade naar een nieuwe versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Mozilla Firefox om de website te bezoeken.