Nieuw onderzoek Sociaal en Cultuur Planbureau: 'Jongeren en de maatschappelijke diensttijd'

27 juni 2024

MDT werkt! Nieuw onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau laat zien dat jongeren positief zijn over MDT, dat zij de waarde van MDT onderschrijven en dat MDT aansluit bij hun wensen en behoeften.

Voor dit onderzoek heeft het Sociaal en Cultureel Planbureau gesproken met jongeren uit het jongerenpanel en veldonderzoek gedaan bij vier verschillende MDT-projecten. Hieruit komt naar voren dat MDT positieve impact maakt op talentontwikkeling van jongeren, hun participatie in de samenleving en hun contact met nieuwe mensen: precies de pijlers waar MDT op is gebouwd.

Het onderzoek zegt hierover onder andere: ‘Het plezier dat jongeren beleven aan MDT weerspiegelt het succes van het maatwerk en de persoonlijke aandacht binnen MDT-projecten’. En: ’MDT geeft hun ruimte in een wereld die als druk, stressvol en soms als oneerlijk wordt ervaren’. En ‘MDT biedt jongeren mogelijkheden voor politieke en maatschappelijke participatie, maar ook (toekomstige) arbeidsmarktparticipatie is verweven in MDT-beleid’.

Ook besteedt het Sociaal en Cultureel Planbureau speciale aandacht aan de rol die MDT kan spelen bij de mentale gezondheid van jongeren. Zo omschrijft het onderzoek het programma als ‘een lichtpunt in een moeilijke periode’ voor sommige jongeren. MDT is volgens de onderzoekers als ‘een toevluchtsoord in een wereld waar hoge verwachtingen en verplichtingen heersen’ en een plek waar jongeren kunnen werken aan ‘positieve identiteitsontwikkeling, juist zonder de druk van presteren en meten en monitoren’.

Het SCP signaleert daarnaast enkele aandachtspunten die belangrijk zijn om in het oog te houden. Deze zijn al duidelijk in het vizier bij MDT en hier zal bij de beleidsontwikkeling en uitvoering van het programma nog meer rekening mee gehouden worden dan tot dusver al gedaan wordt.

Het volledige onderzoek vind je op de site van het Sociaal en Cultureel Planbureau:

Bekijk het onderzoek
Er is een oude browser gedetecteerd.
Helaas wordt deze website hierbij niet ondersteund. Upgrade naar een nieuwe versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Mozilla Firefox om de website te bezoeken.