MDT Luisterhuisjestour en NS slaan handen ineen

20 augustus 2024

MDT Luisterhuisjestour en NS slaan handen ineen om mensen dichter bij elkaar te brengen 

De Maatschappelijke Diensttijd (MDT) en NS kondigen vandaag een samenwerking aan die erop gericht is om mensen door het hele land dichter bij elkaar te brengen. Sinds begin juni reizen vijftien jongeren met de MDT Luisterhuisjes door Nederland om voorbijgangers aan te moedigen tot meer persoonlijk contact. Dankzij de samenwerking met NS krijgt deze succesvolle tour nu een nieuwe dimensie. Vanaf 27 augustus zullen de MDT Luisterhuisjes ook op diverse stations te vinden zijn, te beginnen met een feestelijke aftrap op station Arnhem Centraal. 

Uit recent onderzoek blijkt dat 64% van de jongeren zich minstens één keer per maand eenzaam voelt. In de Luisterhuisjes worden betekenisvolle gesprekken gevoerd met behulp van een speciaal Luisterspel, bestaande uit vragenkaartjes en luisteropdrachten. De jongeren die met de huisjes meereizen, zijn ervaringsdeskundigen op het gebied van mentale gezondheid en wisten al vele voorbijgangers aan te moedigen tot meer persoonlijk contact. 

Reizigers verbinden 

De Luisterhuisjes verschenen al eerder in Eindhoven, Radio Kootwijk, Breda, Maarssen en Utrecht. Dankzij de samenwerking met NS krijgen treinreizigers nu ook de kans om plaats te nemen in een Luisterhuisje en meer waardevolle connecties te maken. Hiermee wil NS begrip voor elkaar en menselijk contact in de samenleving bevorderen. 

Michelle Kames, Brand & Reputation manager bij NS: "Een miljoen treinreizigers, jong of oud, uit de stad of een dorp, hebben elke dag de kans om op de stations en in de trein met elkaar in contact te komen. Een vraag naar de bestemming, in de rij voor koffie, een spontaan praatje, helpen met een grote koffer of samen klagen over vertraging. NS verbindt niet enkel steden, trajecten en bestemmingen, maar verbindt ook mensen met verschillende achtergronden, denkbeelden en perspectieven met elkaar. Hoe meer we ontmoeten, hoe meer wij elkaar gaan begrijpen. Hoe meer we daardoor uit onze bubbel komen en hoe meer we naar elkaar omkijken." 

Aftrap in Arnhem 

De samenwerking tussen MDT en NS benadrukt het belang van persoonlijk contact en waardevolle connecties. De feestelijke lancering vindt plaats op 27 augustus op station Arnhem Centraal. Reizigers worden daar uitgenodigd om in een Luisterhuisje plaats te nemen en, met behulp van het Luisterspel, verhalen over onder andere eenzaamheid en mentale gezondheid met elkaar te delen. De steden Den Haag, Nieuwegein, Enschede, Emmen en Leeuwarden staan ook al op de planning voor dit najaar. Kijk voor alle actuele informatie op de website van MDT.  

Meer over de Luisterhuisjestour

Over MDT  

Maatschappelijke Diensttijd (MDT) is een programma van het ministerie van OCW, in samenwerking met jongeren, maatschappelijke organisaties, scholen, gemeenten en andere ministeries. De afgelopen jaren deden al ruim honderdduizend jongeren mee, allemaal met een eigen verhaal. Binnen deze tour staan vijftien van die verhalen centraal. 

Er is een oude browser gedetecteerd.
Helaas wordt deze website hierbij niet ondersteund. Upgrade naar een nieuwe versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Mozilla Firefox om de website te bezoeken.