MDT in coronatijd: tips van projectleider Chantal

01 maart 2021
De coronacrisis maakt het niet makkelijk om MDT-programma's in de originele vorm door te laten gaan. Hoe geef je een MDT zo vorm dat deze binnen de maatregelen toch door kan gaan? Hoe zorg je dat je jongeren betrokken houdt? En wat kan nog wel? Vragen die je als MDT-organisatie flink kunnen bezighouden.

Gelukkig zien we dat veel MDT-organisaties inventief en creatief zijn en zo toch een waardevol MDT-programma neerzetten voor jongeren. Wij spraken Chantal, projectleider van MDT The Next Chapter en MDT Yourcube Zwijndrecht. Zij vertelt hoe de huidige situatie juist ook kansen biedt om kwetsbare groepen samen te brengen en verbindingen te leggen.

Kwetsbare groepen samenbrengen

"Wij hebben veel kwetsbare groepen die extra begeleiding nodig hebben. Zo hebben wij bijvoorbeeld een groep jonge moeders die pas twee jaar in Nederland zijn en bij ons een MDT doen. Zij volgen binnen deze MDT een barista cursus zodat zij, als we straks weer iets meer mogen, gastvrouw of barista kunnen zijn. Bijvoorbeeld bij buurthuizen of binnen ons eigen deelcafé. Daarnaast hebben we jongeren die bij ons een MDT lopen. Zij verzorgen sportactiviteiten voor de kinderen van deze jonge moeders die op dit moment niet op school of de opvang terecht kunnen. Op deze manier krijgen deze vrouwen de kans om hun sociale wereld te vergroten en praktische vaardigheden te leren."

"Als de energie er eenmaal is, dan kan heel veel wel."

Kijk wat er wél kan

"We kijken altijd wat er wél kan, welke mogelijkheden er wel zijn. Voor jongeren tot 18 jaar is dat redelijk wat, zeker in de buitenlucht. Op basis van de talenten en interesses van de jongere kijken we binnen ons netwerk naar kansen en mogelijkheden. Daarnaast inspireren jongeren elkaar ook om toffe dingen op te zetten. We hebben bijvoorbeeld het project taalmaatjes. Hierbij helpen jongeren andere jongeren die pas net in Nederland wonen met hun huiswerk of hun taalachterstand. Of de buddiebingo waarbij jongeren samen met hun opa, oma of andere oudere online bingo spelen. Een ander mooi project is de digitale vossenjacht die de jongeren samen hebben georganiseerd. De voorbereidingen vonden vooral online plaats. Op de dag zelf hebben ze de vossenjacht in groepjes van twee in de wijk uitgezet. Aan het einde van de vossenjacht schonken de dames van de barista cursus koffie. Zo heeft iedereen zijn rol binnen een project. We tellen de uren van al deze kleine projecten bij elkaar op, waardoor de jongeren uiteindelijk tot een volwaardige MDT komen.

Laat jongeren bedenken wat ze kunnen doen

Mijn tip voor andere MDT-organisaties die misschien vastlopen in de voortzetting van hun MDT is: kijk naar de kansen, hoe simpel dat ook klinkt. En laat jongeren ook zelf bedenken wat ze wel kunnen doen. Als de energie er eenmaal is, dan kan heel veel wel. Geniet van de dingen die wel kunnen. Creëer momenten, zoals bijvoorbeeld een online koffieshop om samen tot ideeën te komen. Een mooi perspectief is natuurlijk ook de versoepeling die in de laatste persconferentie is aangekondigd voor jongeren tot 27 jaar. Dat biedt kansen. En zorg dat je bereikbaar bent voor jongeren. De binding en relatie als MDT-coach of organisatie met een jongere is op dit moment ook heel belangrijk.”

Heb jij tips voor MDT-organisaties? Laat het ons weten!

Ben jij een MDT-organisatie en heb jij net als Chantal een mooi verhaal of tips waar je andere MDT-organisaties mee kan inspireren? Laat het ons weten via mdt@minvws.nl!

Er is een oude browser gedetecteerd.
Helaas wordt deze website hierbij niet ondersteund. Upgrade naar een nieuwe versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Mozilla Firefox om de website te bezoeken.