Kaya schrijft Wopke Hoekstra een brief voor behoud MDT

18 maart 2021
Onze MDT-jongeren hebben een persoonlijke brief gestuurd naar verschillende lijsttrekkers. Ze roepen op niet te bezuinigen op maatschappelijke diensttijd. Lees hier de brief van Kaya aan Wopke Hoekstra.

Geachte heer Hoekstra, beste Wopke,

Mijn naam is Kaya van den Dikkenberg, ik ben 22 jaar. Ik sta op de lijst van de partij JONG voor de Tweede Kamer en ik zou graag met u, als kandidaat tot kandidaat, spreken over de maatschappelijke diensttijd (MDT).

Eerst iets over mezelf. Ik maak regelmatig vlogs en organiseer acties via Young Impact. Zo deelde ik in 2019 valentijnskaarten uit tegen pesten. Helaas ben ik in mijn leven regelmatig gepest. Ik lijd aan diverse vormen van reuma en rijd daarom in een scootmobiel. Dat vonden klasgenoten maar aanstellerij, dus kreeg ik er vaak hatelijke opmerkingen over.

Dit soort ervaringen sterken je ook weer. Ondanks het pesten ben ik heel positief! In 2019 besloot ik, in het kader van mijn MDT bij Project Sparkel, een documentaire te maken over hoe het is om te leven met reuma. Het project werd uitgevoerd vanuit Eindhoven, anderhalf uur heen en anderhalf uur terug van huis. Maar ik had het ervoor over. Ik dacht: “Dit is vet, krijg ik eindelijk de kans om mijn liefhebberij filmen eens professioneel te ontwikkelen!”

De eerste draaidag ging niet zo goed. We waren de microfoons vergeten en dachten: “Wat nu?” Toen moesten we improviseren om door te kunnen. Maar ik heb ook veel grotere dingen geleerd. Zo moesten we van alles met elkaar bedenken en overleggen: het beeld, het verhaal, de planning. Voor de documentaire werkte ik samen met jongeren van heel veel verschillende achtergronden. Ik had bijvoorbeeld nog nooit een drag queen ontmoet. De film draaide uiteindelijk op het documentairefestival in Eindhoven. Dat gaf wel een kick! Wow, al die mensen in de zaal - en dat hebben wij maar gemaakt.

"Ik ben zo enthousiast geworden over MDT dat ik nu zelf in mijn woonplaats Doetinchem probeer een traject op te zetten."

Ik ben zo enthousiast geworden over MDT dat ik nu zelf in mijn woonplaats Doetinchem probeer een traject op te zetten. Ik heb de burgemeester gebeld, die was meteen enthousiast. Maar helaas blijkt het in de praktijk wel lastig, want er is ‘ambtelijk geen capaciteit beschikbaar’. Nu ben ik druk bezig bedrijven in Doetinchem enthousiast te maken, zodat ze zich ook actief gaan uitspreken voor dit idee. Zodat ik aan de politiek kan laten zien dat er echt heel veel steun voor is.

Nu over het CDA. Uw partij verdient een compliment. Het CDA heeft zich altijd hard gemaakt voor MDT. In uw partijprogramma staat: ‘De maatschappelijke diensttijd is al voor duizenden deelnemende jongeren een succes. Daarom willen wij dat deze diensttijd verder wordt ontwikkeld [...] tot een nationale diensttijd.’ Dat klinkt mij natuurlijk als muziek in de oren!

Maar ik ben toch eens de kleine lettertjes gaan lezen. En toen schrok ik. Want voor de CPB doorrekening heeft het CDA een bezuiniging van 100 miljoen (het hele budget) op de MDT ingeboekt. Het geld komt ten goede aan ‘de generieke intensivering op defensie’. Dat kan toch niet de bedoeling zijn!

"Als voorstander en warm pleitbezorger van MDT hoop ik dat u de mooie woorden uit het verkiezingsprogramma waar gaat maken en tienduizenden jongeren in Nederland dezelfde kans biedt als die ik heb gehad."

Mijn vraag aan u is eigenlijk heel simpel: zou u dat nog eens willen heroverwegen? Als voorstander en warm pleitbezorger van MDT hoop ik dat u de mooie woorden uit het verkiezingsprogramma waar gaat maken en tienduizenden jongeren in Nederland dezelfde kans biedt als die ik heb gehad: de kans om je in te zetten voor de samenleving. Een unieke ervaring die mij nog meer kracht en motivatie heeft gegeven om door te gaan!Ik ben benieuwd naar uw reactie en ga graag met u over MDT in gesprek!

Hartelijke groet,

Kaya van den Dikkenberg

Er is een oude browser gedetecteerd.
Helaas wordt deze website hierbij niet ondersteund. Upgrade naar een nieuwe versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Mozilla Firefox om de website te bezoeken.