Jeugd aan Zet 2020

Jeugd aan Zet bevordert jongerenparticipatie in 50 kleinere gemeenten

29 juni 2020
Deze zomer nemen duizenden jongeren deel aan het programma Jeugd aan Zet. 50 kleinere Nederlandse gemeenten (maximaal 60.000 inwoners) stimuleren met het programma jongeren tussen de 12 en 18 jaar om in hun eigen buurt iets te betekenen voor een ander.
50 kleinere gemeenten, kriskras door Nederland, hebben zich aangesloten bij Jeugd aan Zet.

Het Landelijk Netwerk Bevolkingszorg (LNB) en MDT slaan de handen ineen met de start van het programma Jeugd aan Zet. Gemeenten konden zich tot 7 juli aanmelden. Bekijk ook het persbericht van Rijksoverheid. Deze gemeenten, kris kras door Nederland, starten in de zomer van 2020:

Achtkarspelen & Tytsjerksteradiel

Bakworkshops, theateroefeningen en socialmedialessen: je kunt het zo creatief niet bedenken, of je kunt het samen online doen. In Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel (Friesland) bedenken en organiseren jongeren deze activiteiten zelf voor hun leeftijdsgenoten. Wie zich aanmeldt om mee te doen, krijgt voor iedere activiteit een tasje met spullen thuisbezorgd. Zo zijn beschikbare middelen nooit een beperking.

Bergeijk

Verveling betekent soms ook overlast, iets wat de gemeente Bergeijk (Noord-Brabant) wil tegengaan. Deze zomer gaan Bergeijkse jongeren als spelleider, scheidsrechter of groepsbegeleider aan de slag tijdens de sportieve Summer Days voor kinderen. Wie actief meedoet, krijgt daarvoor een masterclass over hoe je evenementen organiseert, een training over hoe je trainingen geeft en een EHBO-cursus. 

Berkelland

In Berkelland (Gelderland) geeft een meerderheid van de jongeren aan zich te vervelen. Lokale organisaties gaan daar in samenwerking met de gemeente iets aan doen door allerlei activiteiten voor en met hen te organiseren. Zo doet een groepje klusjes in de buurt, ontwikkelen jongeren zelf een escape room, organiseren ze een talentendag met podium en regelen jongeren een echte drive-in bioscoop.

Blaricum

Jongeren uit Blaricum (Noord-Holland) zijn de nieuwe gastheren en -vrouwen van het strand. Ze gaan in duo’s aan de slag om gezinnen op het strand te helpen. De duo’s delen bijvoorbeeld polsbandjes met ruimte voor een telefoonnummer uit aan ouders met kinderen, voor als ze elkaar op het strand kwijtraken. De Reddingsbrigade begeleidt de groep en geeft de jongeren ter voorbereiding een EHBO-training.

Bloemendaal

De gemeente Bloemendaal (Noord-Holland) bestaat uit vijf dorpskernen. Jongeren uit deze kernen geven aan dat zij de coronacrisis lastig vinden. Ze hebben bijvoorbeeld weinig tot geen ontmoetingen met vrienden of klasgenoten, kunnen beperkt sporten en hebben in het algemeen gewoon weinig te doen. Daar komt deze zomer verandering in, want jongeren kunnen zich aanmelden voor Summerschool. Met sportclinics en excursies naar maatschappelijke en culturele locaties.

Bunschoten

Wat is de reactie van jongeren uit Bunschoten (provincie Utrecht) op de oproep van Mark Rutte over de anderhalvemetersamenleving? Gewapend met een camera gaan jongeren de straat op om leeftijdsgenoten te interviewen. Het resultaat is een video die de jongeren overhandigen aan de burgemeester. Ook zoekt Bunschoten de verbinding met anderen: jongeren mogen ontbijtjes rondbrengen bij ouderen en een leuke dag organiseren voor kinderen aan de plaatselijke Zomerschool.

De Wolden

Sport en cultuur zijn de thema’s voor jongeren in De Wolden (Drenthe) deze zomer. Tijdens een kick-off ontmoeten de jongeren uit wel 17 dorpen elkaar en bedenken ze samen sportieve en culturele activiteiten. Vaak zijn dat workshops en lessen, waarbij ze mensen van allerlei leeftijden ontmoeten. De jongeren bedenken bijvoorbeeld een rapworkshop, met aansluitend een optreden voor ouderen. Of ze geven juist een les ‘freerunnen’ aan kinderen.

Diemen

In Diemen (Noord-Holland) grijpen ze Jeugd aan Zet aan als kans om verveling onder jongeren tegen te gaan. Jongeren kunnen uit allerlei 'bootcamps' kiezen. Dat ligt er helemaal aan waar hun interesse ligt: bij rappen, schrijven, vloggen of het zijn van reporter. Bij deze bootcamps trekken jongeren zich op aan professionals. Spannend, want uiteindelijk geven ze bijvoorbeeld een rapconcert om het geleerde aan hun familie en vrienden te laten zien.

Eemnes

Jongeren die hun sport- en organisatietalent willen ontwikkelen, komen aan hun trekken in Eemnes (provincie Utrecht). De gemeente ondersteunt jongeren bij het organiseren van sportdagen en zomeractiviteiten voor jong en oud. Ze krijgen een EHBO-cursus aangeboden en de kans om clinics van landelijk bekende sporters te volgen.

Enkhuizen & Drechterland

Jongeren in Enkhuizen, Drechterland en Stede Broec (Noord-Holland) willen actief hun stem laten horen. De gemeenten spelen daarop in door een jongerenpanel op te richten. De 50 leden mogen meedenken over lokale vraagstukken, zomeractiviteiten bedenken en uitvoeren. Om de jongeren slagkracht mee te geven, krijgen ze trainingen in debatteren en interviewtechnieken.

Geldrop-Mierlo

Op een leeftijd waarin jongeren leren veel met elkaar te doen, gingen scholen en verenigingen op slot. Ook ouderen missen sociaal contact. In Geldrop-Mierlo (Noord-Brabant) komen beide groepen elkaar tegen bij vier gezamenlijke activiteiten: sport en bewegen, gaming en bordspellen, muziek en creativiteit en film en dialoog. Om hun succes te vieren, mogen de jongeren een 'frisfeest' organiseren met dj-workshops en -wedstrijden.

Heemstede

In Heemstede (Noord-Holland) willen ze jongeren niet alleen stimuleren om zich te verbinden met elkaar, maar ook laten nadenken over hoe hun gemeente beter kan. Een deel van de groep maakt een online platform, waarop jongeren ideeën bedenken én uitvoeren ter verbetering van hun eigen leefomgeving. De andere jongeren zetten door hun wijk een reizend activiteitenprogramma met sport en spel op.

Heerhugowaard

Sportieve jongeren uit Heerhugowaard (Noord-Holland) zitten deze zomer goed in hun stad, want ze mogen meedoen aan voetbal clinics. Deze clinics geven de jongeren ze vorm. Ook is er een skatebaan-challenge. Daar leren jongeren van geoefende skaters de vetste tricks. Toch meer een muzikaal talent? Daarvoor is er een rapworkshop. Jongeren leren naast rappen ook schrijven en muziek maken.

Heeze-Leende 

Wie in Heeze-Leende (Noord-Brabant) woont, kent de skatebaan. Dagelijks spelen er tientallen jongeren op, waardoor inmiddels flink wat onderdelen aan vervanging toe zijn. Deze zomer gaat een groep jongeren aan de slag met het herinrichten van de skatebaan. Iedere jongere doet waar hij of zij goed in is: van wensen ophalen en het uitdenken van een plan, tot bouwen en het organiseren van een openingsevenement.

Hollands Kroon

Wie in Hollands Kroon (Noord-Holland) mee wil doen aan Jeugd aan Zet, kan ‘buddy’ worden van iemand die de komende zomer wat extra aandacht nodig heeft. Maar er zijn ook jongeren die helpen met boodschappen, tuinen opknappen of juist voorlezen. En weer een ander deel helpt met de planning en organisatie. Hoe het traject er precies uit ziet, hangt af van de interesse van de jongere en de behoefte van degene die geholpen wordt.

Hoorn

In Hoorn (Noord-Holland) geloven ze in 'peer to peer': jongeren weten het beste welke behoefte zij hebben en hoe zij andere jongeren kunnen helpen. Van al hun creatieve ideeën is bijvoorbeeld een voetbalkamp gekozen. Jongeren maken drie dagen lang kennis met elkaar en het verenigingsleven. Ook de andere twee activiteiten zijn sportief: jongeren halen met voetbal op straat geld op voor straatkinderen en kinderen in de onderbouw mogen allerlei sportworkshops volgen.

Houten

Voor jongeren lag de nadruk de afgelopen maanden vooral op wat er niet mocht. De gemeente Houten (provincie Utrecht) wil nu juist samen met jongeren kijken naar wat er wel kan. Door activiteiten te organiseren voor kinderen in hun buurt, ontdekken jongeren hun talenten en wat ze voor een ander kunnen betekenen. Jongeren zijn niet alleen betrokken bij de organisatie, maar ook bij de promotie en het enthousiasmeren van de kinderen. 

Huizen

“Thuiszitten heeft lang genoeg geduurd, tijd om weer te bewegen!”, aldus de mensen achter het initiatief Sporty Huizen (Noord-Holland). Jongeren doen mee aan een sportprogramma, waarbij ze leren welke sport bij de hen past. Ze leren naast de fysieke weerbaarheid ook hun mentale weerbaarheid te vergroten. Bijvoorbeeld door het verschil tussen echt en fake news te herkennen. De activiteiten worden, met een beetje hulp, door en voor de jongeren zelf georganiseerd.

Kampen

‘Gewoon chill’, dat wordt stadsstrand Park Beach in Kampen (Overijssel). Jongeren zijn niet alleen betrokken bij de aanleg ervan, maar mogen ook zelf activiteiten bedenken. Een marketingtraining als ‘Zet Kampen op de kaart’ helpt de jongeren om het strand zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Zo hebben jongeren echt hun eigen plek en leren ze afspraken na te komen.

De 6 jongeren die meedoen aan Jeugd aan Zet 2020 in Westervoort.
In veel gemeenten, zoals op deze foto in Westervoort, hebben enthousiaste jongeren zich al aangemeld.

Langedijk

De jongeren van Langedijk (Noord-Holland) mogen aan drie activiteiten meedoen. Ze kunnen hun creativiteit kwijt in het opknappen van De Huiskamer, een ontmoetingsplek voor jongeren. Denk aan herontwerpen van de inrichting, graffiti, muurschilderingen en meubels maken. Een andere groep probeert nepdrugs te smokkelen, zonder gepakt te worden door de politie. Dit maatschappelijke project laat jongeren inzien hoe fout het is om in drugs te handelen. Een unieke kans om op een positieve manier met politie in aanraking te komen. Tot slot leren jongeren hoe je een podcast opneemt.

Laren

Een week lang volgen jongeren in Laren (Noord-Holland) workshops op allerlei gebieden: film, graffiti, rap, dans, beeldende kunst en theater. Op die manier wil de gemeente hen op creatief en maatschappelijk vlak iets bijbrengen en laten zien hoe kunst kan bijdragen aan het versterken van hun eigen stemgeluid. De jongeren werken toe naar de afsluitende presentatiedag: in het theater mogen ze laten zien wat ze tijdens de workshops geleerd hebben.

Leusden

Iets doen voor een ander én elkaar ontmoeten: het zijn pijlers van zowel MDT als Jeugd aan Zet. In Leusden (provincie Utrecht) geven ze daar invulling aan met een graffitiworkshop, de ontwikkeling van een eigen 'beweegpark' en workshops over muziek en cultuur. Zo wordt de bestaande jongerenontmoetingsplek nog aantrekkelijker en leren jongeren allerlei nieuwe vaardigheden.

Lochem

Verveling, dat is wat de jongeren van Lochem (Gelderland) niet leuk vinden aan de coronacrisis. Ze missen uitjes zoals festivals en afspreken met vrienden. Daarom mogen deze jongeren in de zomervakantie zelf activiteiten organiseren. Wat precies, dat mogen ze helemaal zelf verzinnen. Denk aan een sportevenement, een (food)festival of een muziekoptreden. MDT gaat over maatschappelijke impact, talentontwikkeling en ontmoeting. Tijdens het organiseren zoeken jongeren uit waar hun talent ligt. Dat kan plannen zijn, omgaan met anderen of reclame maken.

Middelburg

In Middelburg (Zeeland) staat jongerenparticipatie deze zomer voorop. Niet alleen medebewoners kunnen hulp gebruiken, ook het milieu heeft volgens de gemeente aandacht nodig. Daarom organiseren jongeren een opruimactie van zwerfafval, zowel op het land als in het water. Daarnaast maken de jongeren een muzikale optocht door de stad, waarbij ze folders uitdelen voor lokale winkeliers. Ook trekken ze erop uit met ouderen uit hun buurt.

Montfoort

Dit jaar gaan veel jongeren niet (ver weg) op vakantie. Ze willen vooral iets doen. En daar helpt gemeente Montfoort (provincie Utrecht) ze bij: in de zomermaanden is er een activiteitenprogramma voor kinderen, begeleid door deelnemende jongeren. Met speciale aandacht voor statushouders en kinderen met een beperking. Als bonus kunnen de jongeren bekende landelijke sporters ontmoeten.

Nederweert

Veel jongeren in Nederweert (Limburg) zijn aangesloten bij een vereniging, maar meestal zijn ze niet bekend met de jongerenraad. Om jongere leden aan te trekken en hen bekend te maken met wat de gemeente allemaal doet, heeft Nederweert de lokale televisiezender aangehaakt. Jongeren mogen onder professionele begeleiding zelf live-uitzendingen maken over wat er in Nederweert allemaal gebeurt.

Oldebroek

Winkeliers in Oldebroek (Gelderland) zijn niet altijd blij met de jongeren die bij hen in de buurt rondhangen. En jongeren staan open voor leuke activiteiten in de buurt, waarbij ze anderen kunnen helpen.  De workshops die de jongeren organiseren en volgen slaan dus twee vliegen in één klap:  ze maken een kunstwerk voor een winkelier of ondernemer en mogen dat kunstwerk presenteren aan een breed publiek. Iets om trots op te zijn.

Oost-Gelre

Via een interactieve podcast ontdekte gemeente Oost-Gelre (Gelderland) dat jongeren deze periode vooral gebruiken om bestaande en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Kunst en cultuur zijn bij hen in trek (geraakt). Jongeren uit Oost-Gelre mogen deze zomer hun eigen zeefdrukatelier starten. Ze leren hoe je zeefdrukt, maar passen ook ludieke designs en teksten op hun eigen werk toe. Maatschappelijke thema's als discriminatie, integratie en seksuele voorlichting komen daarbij aan bod.

Ooststellingwerf

Jongeren, vrijwilligers en andere inwoners van Ooststellingwerf (Friesland) halen het vakantiegevoel gewoon naar huis. Samen organiseren ze sport- en spelactiviteiten in het zwembad: een 'poolparty', waterpolo-workshops, stormbaan en wedstrijden hamsterballen. Verderop in de gemeente kunnen zowel jonge als oudere inwoners meedoen met muziek- en theateroptredens. En in het dorp komt er een zomerse spelletjesmiddag, ook door jongeren georganiseerd.

Opsterland

In Opsterland (Friesland) draaien ze het om: ze geloven dat jongeren zelf het beste weten wat ze leuk vinden om te doen. En dus mag iedereen die zin heeft om mee te doen zelf in teamverband (online) activiteiten voor kinderen, tieners en jongeren bedenken. Onder begeleiding gaan ze aan de slag om de ideeën in de praktijk te brengen. Alle dorpen die onder Opsterland vallen komen aan bod tijdens een nog in te vullen reizende activiteit.

Jongeren geven een graffiti-workshop aan kinderen. 
In Opsterland mogen jongeren zelf activiteiten voor kinderen bedenken en begeleiden.

Raalte

In Raalte (Overijssel) willen ze het centrum herontwikkelen. Sfeer en beleving staan voorop. Raalte heeft de jeugd gevraagd om hierover mee te denken. Zij bedachten 3D-tekeningen op straat, een geschilderd hinkelpad voor kinderen en een muurtekening met streetart, speciaal voor selfies. In de laatste week van de zomervakantie worden alle jongeren van Raalte opgeroepen om deze plannen uit te voeren. Ze leren eerst de technieken van graffiti, muurschilderingen en 3D-tekenen en brengen daarna het geleerde in de praktijk.

Reeuwijk & Bodegraven

De buitenruimte van de ontmoetingsplek in Reeuwijk & Bodegraven (Zuid-Holland) kan volgens jongeren zelf wel een oppepper gebruiken. Na een brand is daar namelijk weinig meer van over. Een mooie kans om er met pallets, tafels en een zelf gespoten graffitimuur weer een gezellige plek van te maken. Iedere jongere kan daarbij zijn of haar eigen kracht inzetten: de één weet veel van de planten, de ander heeft juist organisatietalent.

Rhenen

In Rhenen (provincie Utrecht) gaan ze een actieve zomer tegemoet. De gemeente daagt jongeren uit om hun talenten in te zetten en ontwikkelen bij het organiseren van evenementen. Welke evenementen dat zijn, ligt nog helemaal open. Om de jongeren op weg te helpen, krijgen ze een EHBO- en socialmediatraining. 

Roerdalen

Creatievelingen toveren in Roerdalen (Limburg) een bus om tot een ludieke mobiele ontmoetingsplek voor jongeren. Zo ontwikkelen jongeren vaardigheden als samenwerken, creatief denken en plannen. In de bus kunnen ze uiteindelijk terecht voor leuke activiteiten, maar ook in contact komen met de jongerenwerker. Omdat ook ouderen van de bus gebruik maken, stimuleert de bus de ontmoeting tussen jong en oud.

Soest & Baarn

Soest en Baarn (provincie Utrecht) stimuleren de ontmoeting van jongeren tussen beide gemeenten met een online platform. Omdat jongeren dit platform zelf ontwikkelen, wordt het een actieve broedplek voor jongerencultuur. Na een leerzame trainingsdag bepalen jongeren met welk onderdeel ze in groepjes aan de slag gaan: marktonderzoek, script, format of media-inzet. Ze worden bijgestaan door de jongerencultuurcoach en een professioneel bureau.

Son en Breugel

Door de straten van Son en Breugel (Noord-Brabant) rijdt binnenkort een wel heel bijzonder voertuig: een radiografisch bestuurbare auto. Jongeren mogen dit 'speeltje' gebruiken om verhalen, boodschappen, talenten, kunst of brieven bij hun buurtgenoten op te halen. De beelden die ze daarbij schieten, monteren de jongeren zelf tot een uitzending voor de lokale televisiezender. 

Tiel & Buren

In Tiel (Gelderland) kunnen jongeren tussen 12 en 18 jaar deze zomer leren vloggen. Ze leren de techniek die komt kijken bij vloggen en ook werken ze aan hun interviewskills. Hebben ze deze vaardigheden onder de knie, dan gaan ze de gemeente in om opnames te maken. Deze plaatsen ze op social media, zodat alle inwoners van Tiel ze kunnen bekijken.

Vaals

Onder de noemer 'Proeven in het park' maakt de jeugd in Vaals (Limburg) deze zomer samen met de inwoners van het dorp lekkere hapjes. Om deze vervolgens samen op te eten in het park. Ze richten het park in met zitjes en picknickkleden en vertellen iets over het gerecht, maar ze zorgen ook voor de promotie van dit evenement. Jongeren mogen in het park diverse optredens verzorgen zoals dansen, zingen, rappen en mooie verhalen vertellen.

Valkenburg

Jongeren in Valkenburg (Limburg) geven aan vrijetijdsaanbod te missen. Omdat er voor hen in dit seizoen toch al minder te doen was, besloot de gemeente zomerse sport- en spelactiviteiten te organiseren. Jongeren zijn deze zomer actief op voetbalvelden, bij sportclubs en in het zwembad. Tegelijkertijd ontmoeten ze bij lezingen en muziekoptredens oudere stadsgenoten, die ze anders niet zo snel waren tegengekomen.

Valkenswaard

Iets voor een ander doen was nooit zo belangrijk, vinden ze bij gemeente Valkenswaard (Noord-Brabant). Gelukkig krijgen jongeren daar deze zomer praktische handvatten voor. Te beginnen met een EHBO-cursus, waarna jongeren het geleerde mogen inzetten door de toezichthouders en het animatieteam van het plaatselijke zwembad te assisteren. Ook helpen jongereren wekelijks bij een evenement voor kinderen: door EHBO te verlenen en activiteiten te begeleiden.

West Betuwe

In tijden van corona is het een stuk lastiger om elkaar te ontmoeten. Zeker in West Betuwe (Gelderland), bestaande uit 26 kernen op flinke afstand van elkaar. Daar hebben ze iets op bedacht: jongeren knappen een oude bus op en rijden daarmee door de gemeente. Op die manier kunnen veel meer jongeren meedoen dan bij centraal georganiseerde activiteiten. De kers op de taart is een grote barbecue, die de jongeren samen organiseren.

Westerveld

Voor zo’n 50 jongeren van Westerveld (Drenthe) wordt het een drukke zomer. Ze organiseren (sportieve) activiteiten voor leeftijdsgenoten in de eigen omgeving. Ook mogen ze peer-netwerk opzetten, om zo het bewustzijn van leeftijdsgenoten te vergroten rond risico’s, verantwoordelijkheden en mogelijkheden in deze crisistijd. Dat doen ze bijvoorbeeld door inzet van social media, maar ook met een blogworkshop.

Westervoort

Jong en oud kan kwartetten: dat is de rode draad door het project in Westervoort (Gelderland). De jongeren gaan in groepjes uiteen om met oude én nieuwe zelfgemaakte stadfoto’s kwartetspellen te maken. De plaatselijke historische kring, Omroep Gelderland en verzorgingshuizen helpen ze bij het ontwikkelen van hun vaardigheden en het verzamelen van informatie.

Op de foto in het midden van dit artikel staat een deel van de deelnemende Westervoortse jongeren.

Wierden

In Wierden (Overijssel) heeft de oproep van Rutte aan jongeren, om mee te denken over de anderhalvemeter-samenleving, indruk gemaakt. Hoe is eenzaamheid onder inwoners tegen te gaan? De nieuwe mobiele ontmoetingsplek verhuist steeds naar een andere locatie in de stad en is een uitnodiging voor jong en oud om met elkaar in gesprek te gaan. De uitkomsten neemt de gemeente mee in de ontwikkeling van haar beleid.

Woudenberg

Van muziek worden de jongeren in Woudenberg (provincie Utrecht) blij. Dat bleek na een enquête van die gemeente én een livesessie op Instagram van de wethouder. Degenen die de enquête hebben ingevuld en iedere andere jongere die enthousiast is, mag meedoen aan het organiseren van een silent disco en muziekfestival met open podium.

Bekijk ook het persbericht van Rijksoverheid.  

Er is een oude browser gedetecteerd.
Helaas wordt deze website hierbij niet ondersteund. Upgrade naar een nieuwe versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Mozilla Firefox om de website te bezoeken.