Ayoub schrijft Mark Rutte een brief voor behoud MDT

18 maart 2021
Onze MDT-jongeren hebben een persoonlijke brief gestuurd naar verschillende lijsttrekkers. Ze roepen op niet te bezuinigen op maatschappelijke diensttijd. Lees hier de brief van Ayoub aan Mark Rutte.

Vrijdag 19 maart vertelde Ayoub zijn persoonlijke verhaal bij Funx! Luister hier het fragment terug

Geachte heer Rutte,

Mijn naam is Ayoub Aydin en ik ben 19 jaar. We hebben iets gemeen en dat is de liefde voor onze woonplaats Den Haag. Ik groeide op in Rustenburg-Oostbroek.

Ik wil graag iets aan u kwijt over de maatschappelijke diensttijd (MDT). Voor mij is dat echt een life savior geweest. Tot mijn vijftiende was ik echt zo’n straatjochie. Een hangjongere die straattaal sprak en niet wou deugen. Ik zat op vmbo-kader en had werkelijk geen idee wat voor vervolgopleiding ik moest kiezen. Je bent dan eigenlijk super jong en hebt geen idee wat je van de toekomst moet verwachten. Wat ligt je en wat niet? Veel jongeren maken een keuze waar ze later niet meer achter staan, dan haken ze af. Ik had werkelijk geen vertrouwen in de gemeente, overheid en politiek net als vele jongeren. Toen kwam MDT op mijn pad.

"MDT is voor mij een life savior geweest."

Jongeren hebben best veel keuzestress. We komen op jonge leeftijd vaak voor hele belangrijke dilemma’s te staan. Ik las laatst ergens dat er steeds meer burn-outs voorkomen onder jongeren. Dat kan ik me goed voorstellen - en dat komt niet alleen door corona.

U geeft zelf een dag in de week les. In mijn ogen is het onderwijs nu niet efficiënt voor jongeren in de klas. Ze krijgen allemaal vakken als aardrijkskunde, geschiedenis, biologie. Best interessant soms, maar je moet je talent kunnen ontdekken, achterhalen wat je kan doen in het mbo. Ik vond het jammer dat we op school zo weinig bezig zijn met onze talenten - het is les, huiswerk en that’s it. In het VVD-programma staat een veelzeggende vraag: ‘Leiden we onze kinderen alleen op om goed te kunnen rekenen en de taal te leren, of willen we ook dat ze ergens voor staan?’ Dat is me uit het hart gegrepen.

"Leiden we onze kinderen alleen op om goed te kunnen rekenen en de taal te leren, of willen we ook dat ze ergens voor staan?"

Ik kwam te weten waarvoor ik sta bij mijn MDT. Ik kwam terecht bij Community Heroes 070. Het doel was om vrijwilligersprojecten op te zetten die een steentje bijdragen aan de samenleving. Daarvoor hebben we heel veel bijeenkomsten en evenementen georganiseerd en jongeren uitgenodigd. We organiseerden een storytelling night waar jongeren als echte influencers hun verhaal konden delen. En ‘boks-je-los’ trainingen. We hebben ook workshops aan dakloze jongeren gegeven.

Ik heb veel over mezelf geleerd. Zo kan ik best goed projectplannen schrijven, maar is mijn time-management een minder sterk punt. En vooral: praten voor een grote groep, dat vind ik echt geweldig! De woorden rollen gewoon als vanzelf van mijn tong. Een beetje zoals bij u. Ik heb er uiteindelijk mijn werk van kunnen maken. Momenteel ben ik Junior Social Worker bij CoachEmUp en als vrijwillige jongerenwerker help ik jongeren met uiteenlopende dingen bij Stichting StartUpYourLife. Van juridische zaken, omdat ik juridische dienstverlening aan het mbo gedaan heb, tot voetbaltoernooien en bijeenkomsten over maatschappelijke onderwerpen.

"De kans die ik gehad heb zou ik graag alle jongeren van Nederland gunnen, zodat ook zij zich tijdens een MDT kunnen inzetten voor de maatschappij, worden gezien, gehoord en gewaardeerd en ontdekken wie ze zijn, wat ze willen en kunnen."

De kans die ik gehad heb zou ik graag alle jongeren van Nederland gunnen, zodat ook zij zich tijdens een MDT kunnen inzetten voor de maatschappij, worden gezien, gehoord en gewaardeerd en ontdekken wie ze zijn, wat ze willen en kunnen. Juist in coronatijd. En dat kan ook, want MDT is goed op stoom en al 21.000 jongeren door het hele land hebben meegedaan. Daarom vind ik het zo jammer dat juist uw partij de VVD de overheidsfinanciering voor MDT wil afschaffen. Ja, het kabinet steekt er jaarlijks 100 miljoen in en dat is best veel geld. Maar zeg nou zelf: het is toch niks vergeleken bij al die mega bedragen die we sinds corona moeten uitgeven?

Daarom mijn vraag: zou u deze bezuiniging nog eens willen heroverwegen? En wilt u met mij en andere jongerenambassadeurs in gesprek, zodat wij kunnen toelichten dat MDT diversiteit brengt en jongeren écht kan helpen met het ontwikkelen van hun talenten? Ik hoop het.

Alvast veel dank en succes de komende periode!

Met vriendelijke groet,

Ayoub Aydin

Er is een oude browser gedetecteerd.
Helaas wordt deze website hierbij niet ondersteund. Upgrade naar een nieuwe versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Mozilla Firefox om de website te bezoeken.