Al 700 Rotterdamse Helden deden mee aan MDT

09 oktober 2020
Rhobynn en Julia, beiden lid van het MDT-jongerenpanel, gingen op bezoek bij Rotterdamse Helden. Jongeren die het traject hebben doorlopen laten zien wat ze gedaan hebben én maken plaats voor de lichting van aankomend jaar. Wat doen Rotterdamse Helden? Een verslag.

Rhobynn & Julia: "We gingen op bezoek bij Rotterdamse Helden, een MDT-project dat is opgericht door de Unie Van Vrijwilligers. We waren uitgenodigd bij Blue City op de Maasboulevard in Rotterdam, een groot voormalig tropisch zwembad."

Ruim 700 jongeren hebben meegedaan

"Het project ging als een van de eerste proeftuinen van start in september 2018 en sindsdien hebben ruim 700 jongeren tussen de 16 en 25 jaar meegedaan! Bij Rotterdamse Helden krijgen jongeren de kans om iets voor een ander te doen en daar zelf ook van te leren."

"De projecten waar de jongeren aan mee kunnen doen, lopen behoorlijk uiteen. Zo kun je bijvoorbeeld bezoekmaatje worden voor een oudere, assistent spelbegeleiding zijn tijdens sport- en spelactiviteiten voor kinderen, helpen in zorginstellingen, taalmaatje worden of kiezen uit een van de vele andere mogelijkheden. Je krijgt één op één begeleiding, kunt deelnemen aan workshops en Heldenpunten sparen tijdens de uren vrijwilligerswerk waar je leuke beloningen voor krijgt.

Welke motivatie hebben jongeren?

"Tijdens een quiz ontdekten we dat een jongere gemiddeld 71 uur investeert in een project en dat jongeren tot nu toe in totaal 50.494 uur aan projecten gewerkt hebben. Ongeveer 38% deed mee aan een maatjesproject, 30% deed vrijwilligerswerk bij een organisatie en 32% hielp mee aan een eenmalig evenement. Ook hadden ze onderzocht wat de belangrijkste motieven waren voor jongeren om deel te nemen aan de MDT. 77% wil iets voor een ander betekenen, 56% wil vaardigheden ontwikkelen en 53% wil iets zinvols doen (jongeren mochten meerdere redenen invullen)."

"Als ik zelf oud ben hoop ik ook een bezoekmaatje te hebben"

"Nadia, één van je de Rotterdamse Helden, vertelde dat ze na een lange reis besloot iets bij te willen dragen aan de maatschappij. Het afgelopen jaar had ze zelf meegedaan aan verschillende projecten. Zo was ze bijvoorbeeld vrijwilliger bij de Voedselbank, was ze boodschappenhulp en bezoekmaatje voor een ouder echtpaar. Ze vertelde enthousiast over alles wat ze had meegemaakt: 'Projecten zoals Bezoekmaatje brengen generaties bij elkaar en het verbreedt je horizon. Het echtpaar waar ik aan gelinkt ben beschouw ik nu als mijn bonusopa en -oma. En ik hoop dat later, als ik zelf oud ben, er ook bij mij iemand op bezoek komt om samen te wandelen, te kletsen of spelletjes te spelen. Denk niet te groot, met een klein gebaar kun je al zoveel voor iemand betekenen.'"

"Denk niet te groot, met een klein gebaar kun je al zoveel voor iemand betekenen."

"Het evenement werd afgesloten door een voordracht van voormalig stadsdichter en spoken word artiest Derek Otte, die op een humoristische manier lovend sprak over alle jongeren die zich ingezet hebben voor de stad, de maatschappij en de mensen om zich heen." 

Ook Rotterdamse Held worden?

"Het was een interessante en inspirerende bijeenkomst waaruit duidelijk bleek dat dit project een groot succes is geworden. Wat ons het meeste opviel? Het enthousiasme van de jongeren en dat ze zelf zoveel plezier hebben gehaald uit hun MDT. Wij hebben er het volste vertrouwen in dat ook komend jaar weer veel jongeren een fantastische invulling vinden voor hun MDT-tijd als Rotterdamse Held!" 

Woon je in Rotterdam en ben je benieuwd naar dit project? Bekijk de beschrijving en meld je aan.

Er is een oude browser gedetecteerd.
Helaas wordt deze website hierbij niet ondersteund. Upgrade naar een nieuwe versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Mozilla Firefox om de website te bezoeken.