100.000ste deelnemer maatschappelijke diensttijd

09 oktober 2023
MDT verwelkomt de 100.000ste jongere. Deze mijlpaal laat zien dat jongeren de kans krijgen hun talenten te ontwikkelen, terwijl ze iets betekenisvols doen voor anderen.

Maandag 9 oktober bracht minister Mariëlle Paul (Primair en Voortgezet Onderwijs) een werkbezoek aan het MDT-project "Jong+Oud=Goud" in Utrecht waar jongeren ouderen ontmoeten om eenzaamheid tegen te gaan. Ook komen jongeren zo in contact met mensen van een andere generatie.

Zo ook Mette (22) die gekoppeld werd aan twee dames op leeftijd: “Dat je met een beetje aandacht en steun iemand enorm kan helpen, vind ik heel bijzonder. Met 3 uur per week kan je écht iemands leven veranderen. En dit neem je ook de rest van je leven mee. Als het met iemand uit je omgeving bijvoorbeeld even niet zo goed gaat, kan wat vaker langsgaan of bellen het verschil maken.” 

Minister Paul: “Ik ben onder de indruk van de verhalen van deze jonge mensen die zich inzetten voor een ander. De ervaring die zij opdoen via dit MDT-project is zo waardevol. Niet alleen voor diegenen die zij een handje helpen, in dit geval oudere mensen die vaak eenzaam zijn, maar ook voor henzelf. Door dit belangrijke werk durven ze makkelijker op mensen af te stappen en staan ze steviger in hun schoenen.” 

Het MDT-programma is uitgegroeid tot een landelijke beweging met meer dan 8.000 partnerorganisaties en inmiddels 100.000 deelnemers. Jongeren kunnen meedoen aan maatschappelijke projecten in het hele land. MDT is er voor alle jonge mensen tussen de 12 en 30 jaar. Het programma vergroot de maatschappelijke participatie van deze doelgroep en verbetert de sociale cohesie. Maatschappelijke uitdagingen als eenzaamheid, mentale gezondheid en schulden worden aangepakt. MDT roept naast jongeren ook maatschappelijke organisaties, gemeenten, scholen en bedrijven op om zich aan te sluiten. 

Mette bij Jong+Oud=Goud
Roseline bij Jong+Oud=Goud

Maatschappelijke diensttijd (MDT) is een programma van het ministerie van OCW, in samenwerking met jongeren, maatschappelijke organisaties, scholen en gemeenten.

Er is een oude browser gedetecteerd.
Helaas wordt deze website hierbij niet ondersteund. Upgrade naar een nieuwe versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Mozilla Firefox om de website te bezoeken.