MDT x schulden

Schulden: veel jongeren in Nederland kampen met beginnende of problematische schulden. MDT kan jongeren met schulden op verschillende manieren helpen. Het aanbod van MDT kan de schuldenaanpak voor jongeren versterken. Op deze pagina leer je als gemeente of schuldhulppartner meer over hoe dat werkt, hoe het al wordt toegepast en de ervaringen van jongeren.

MDT versterkt de schuldenaanpak voor jongeren

Maatschappelijke diensttijd (MDT) biedt alle jongeren tussen de 12 en 30 jaar kansen om hun talenten te ontwikkelen, iets te doen voor een ander en/of de samenleving en mensen te ontmoeten buiten hun eigen leefwereld. Omdat meedoen in de samenleving niet voor iedere jongere vanzelfsprekend is, kan MDT juist hen hierbij helpen en ondersteunen.

'Als ik deze MDT-plek niet had gevonden, dan zou ik niet door zijn gegaan met school of weer überhaupt mee zijn gaan doen met de maatschappij.'
- Anne, MDT'er bij MDT UniverCity voor changemakers

MDT kan in verschillende fases iets betekenen voor jongeren met (beginnende) schulden, bijvoorbeeld door bij te dragen aan financiële educatie, te dienen als vindplek, als aanvulling op een schuldhulptraject of als nazorg daarvan. Met MDT kunnen jongeren zich oriënteren en vaardigheden opdoen voor na hun schuldhulptraject, zodat zij bouwen jongeren aan hun toekomstperspectief en beter kunnen re-integreren waardoor ze minder snel opnieuw in de schulden terecht komen.

Preventie

 • Financiële educatie als onderdeel van MDT-projecten
 • Vergroting van zelfredzaamheid en kennis op het thema schulden  

Signalering

 • MDT als vindplek voor jongeren met schulden - vroeg signalering
 • Het bespreekbaar maken van betalings- problematiek

Begeleiding

 • MDT faciliteert een goede vertrouwensband met begeleiders en biedt ruimte voor maatwerk
 • Laagdrempelige toegang tot schuldhulp 

Schuldhulpverlening

 • MDT kan worden ingezet als maatschappelijke tegenprestatie voor het creëren van afloscapaciteit
 • MDT kan jongeren helpen met oriëntatie en vaardigheden voor na hun schuldhulptraject

Nazorg

 • Met MDT werken jongeren aan hun talenten, zelfredzaamheid en toekomstperspectief
 • Verbeterde re-integratie en verminderde kans op recidive

Ervaringen van jongeren

In onderstaande verhalen lees je wat MDT voor verschillende jongeren met (beginnende) schulden heeft betekend.  We delen onder andere de verhalen van Anne (23) en Jahley (23).  Jahley hoopt volgend jaar schuldenvrij te zijn: 'MDT zette me aan het denken over wat ik wil met mijn leven. Ik kan vallen, maar ook weer opstaan.'

Je leest het verhaal van Jahley hier
'Ik vertrouwde mijn coach steeds meer en vertelde hem na een tijdje over mijn geldproblemen.'
- Jahley, MDT'er bij MDT Time of Your Life

Praktijkvoorbeeld: aanpak gemeente Arnhem 

De gemeente Arnhem is één van de eerste gemeenten waar jongeren met schulden actief gestimuleerd worden om deel te nemen aan MDT, op verschillende manieren. 

 • Voor jongeren zonder afloscapaciteit (en voor wie reguliere schuldhulpverlening niet passend is) is de Jongeren Perspectief Fonds aanpak beschikbaar. Dit is een aanpak waarbij jongeren intensieve begeleiding krijgen en waarin zij hun schulden (deels) kunnen aflossen door zich in te zetten voor de maatschappij
 • In de gemeente Arnhem kan dit door deel te nemen aan MDT Time of Your Life. Ook krijgen jongeren in dit MDT-project ondersteuning bij het ontwikkelen van hun talenten, het opbouwen van hun zelfvertrouwen en een sociaal netwerk. 
 • Ook jongeren die in aanmerking komen voor reguliere schuldhulpverlening wordt MDT door de gemeente en haar partners aangeboden als aanvullend aanbod of tijdens de nazorgfase. 
 • Daarnaast werkt de gemeente ook samen met MDT om jongeren beter en eerder in beeld te krijgen zodat zij tijdig met hun schulden geholpen kunnen worden. 

Impactanalyse aanpak gemeente Arnhem 

Om de maatschappelijke waarde en impact van deze aanpak inzichtelijk te maken voor jongeren en belangrijke stakeholders is er een impactanalyse uitgevoerd voor de aanpak in de gemeente Arnhem met het Jongeren Perspectief Fonds en MDT-Time of Your Life. Hieruit blijkt dat de financiële maatschappelijke baten van deze aanpak met ruimschoots opwegen tegen de kosten.    

Je leest de impactanalyse van de aanpak in Arnhem hier (144.1kB)

Meer informatie

Wil je meer weten over wat MDT kan betekenen in jouw gemeente? Kijk dan op deze pagina speciaal voor gemeenten.

Wil je deze pagina ook met jongeren delen? Gebruik dan deze pagina speciaal voor jongeren!

Contact

Wil je meer weten over de combinatie van MDT en schuldhulpverlening? Neem dan contact op met Laura Brouwer via laura.brouwer@socfin.nl

Subsidiemogelijkheden
Toeslagen
Blijf op de hoogte van MDT
Er is een oude browser gedetecteerd.
Helaas wordt deze website hierbij niet ondersteund. Upgrade naar een nieuwe versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Mozilla Firefox om de website te bezoeken.