Schulden: veel jongeren in Nederland kampen met beginnende of problematische schulden. MDT kan jongeren met schulden op verschillende manieren helpen. Het aanbod van MDT kan de schuldenaanpak voor jongeren versterken. Op deze pagina leer je als gemeente of schuldhulppartner meer over hoe dat werkt, hoe het al wordt toegepast en de ervaringen van jongeren.
Maatschappelijke diensttijd (MDT) biedt alle jongeren tussen de 12 en 30 jaar kansen om hun talenten te ontwikkelen, iets te doen voor een ander en/of de samenleving en mensen te ontmoeten buiten hun eigen leefwereld. Omdat meedoen in de samenleving niet voor iedere jongere vanzelfsprekend is, kan MDT juist hen hierbij helpen en ondersteunen.
Onderstaand figuur geeft weer wat MDT in verschillende fases kan betekenen voor jongeren met (beginnende) schulden. Bijvoorbeeld door bij te dragen aan financiële educatie, als aanvulling op een schuldhulptraject of als nazorg daarvan. Met MDT kunnen jongeren zich oriënteren en vaardigheden opdoen voor na hun schuldhulptraject, zodat zij bouwen jongeren aan hun toekomstperspectief en beter kunnen re-integreren, waardoor ze minder snel opnieuw in de schulden terecht komen.
In onderstaande verhalen lees je wat MDT voor verschillende jongeren met (beginnende) schulden heeft betekend. We delen onder andere de verhalen van Anne (23) en Jahley (23). Jahley hoopt volgend jaar schuldenvrij te zijn: 'MDT zette me aan het denken over wat ik wil met mijn leven. Ik kan vallen, maar ook weer opstaan.'
De gemeente Arnhem is één van de eerste gemeenten waar jongeren met schulden actief gestimuleerd worden om deel te nemen aan MDT, op verschillende manieren.
Om de maatschappelijke waarde en impact van deze aanpak inzichtelijk te maken voor jongeren en belangrijke stakeholders is er een impactanalyse uitgevoerd voor de aanpak in de gemeente Arnhem met het Jongeren Perspectief Fonds en MDT-Time of Your Life. Hieruit blijkt dat de financiële maatschappelijke baten van deze aanpak met ruimschoots opwegen tegen de kosten.
Wil je meer weten over wat MDT kan betekenen in jouw gemeente? Kijk dan op deze pagina speciaal voor gemeenten.
Wil je deze pagina ook met jongeren delen? Gebruik dan deze pagina speciaal voor jongeren!
Wil je meer weten over de combinatie van MDT en schuldhulpverlening? Neem dan contact op met Laura Brouwer via laura.brouwer@socfin.nl