MDT wil jongeren de garantie bieden dat hun MDT-reis voldoet aan de kwaliteitsstandaard die we voor ogen hebben. Ondanks de veelzijdigheid van MDT-projecten vormen acht kwaliteitselementen de basis van elk project. Samen zijn deze elementen de essentie van MDT. Op deze pagina lees je meer over onze kwaliteitsvisie en wat jij kunt bijdragen aan een kwalitatief hoogwaardig MDT-project.
MDT richt zich op het versterken van jongeren en daarmee op het bouwen aan een krachtigere samenleving. Om dit op een zo effectief en impactvol mogelijke manier te realiseren, is het essentieel dat de kwaliteit van MDT gewaarborgd blijft. Naast de drie pijlers kent MDT nog vijf andere kwaliteitselementen, die samen de basis vormen van MDT. Deze elementen komen in elk MDT-project terug. Zo waarborgen we samen dat de hoge kwaliteit van MDT geen toevalligheid is, maar een logisch gevolg van onze gezamenlijke inspanningen.
MDT wil deelnemers maatschappelijk activeren door jongeren (eerste) ervaring op te laten doen met vrijwilligerswerk voor anderen en de samenleving. Door zich in te zetten voor de lokale gemeenschap ontdekken jongeren hun eigen positieve impact. Deze bewustwording en positieve ervaring vergroten de kans dat zij ook in de toekomst maatschappelijk actief blijven.
Jongeren krijgen de ruimte om hun talenten, vaardigheden en houding ten opzichte van zichzelf en anderen te ontdekken en te ontwikkelen. Voor hun persoonlijke groei is het essentieel dat zij in een stimulerende omgeving terechtkomen, waarin ze eigenaarschap over hun eigen ontwikkeling voelen en deze zelf kunnen sturen. Het is daarbij belangrijk dat je als buitenstaander deze ontwikkeling opmerkt, erkent en waardeert.
Jongeren ontmoeten mensen buiten hun eigen leefwereld. Zo bevorderen we het sociaal contact. Als MDT-organisatie is het belangrijk om vooraf goed na te denken over wat er nodig is—voor, tijdens en na de ontmoeting—om deze tot een positieve ervaring te maken. Zorg er bovendien voor dat je samen met de jongeren reflecteert op en leert van deze ontmoetingen: wat maakte de ontmoeting betekenisvol, en waarom werd het als positief of negatief ervaren?
Jongeren hebben inspraak en invloed binnen de MDT-organisatie en het project: ze kunnen laagdrempelig meedoen, meepraten en meebeslissen. De behoeften van de doelgroep (jongeren) worden structureel opgehaald, en er is ruimte om feedback te geven. Bij het opzetten en vormgeven van het MDT-project wordt ingespeeld op deze behoeften. Tijdens hun MDT-traject zijn jongeren co-creator van hun eigen leerproces, met positieve effecten als resultaat. Bekijk ze hier.
Als begeleider zorg je voor een stimulerende omgeving en persoonlijke aandacht voor de deelnemers, en je bent bereikbaar en aanwezig tijdens het project. Je creëert een doorlopend leerproces voor jongeren, waarbij jullie samen de doelen opstellen. Als MDT-organisatie begeleid je de begeleiders, geef je hen ruimte om zich te ontwikkelen en zorg je dat de begeleiding aansluit op de behoeften van de jongeren. Lees hier meer over begeleiding.
Deelname van jongeren aan MDT is in de basis vrijwillig. Het MDT-aanbod wordt afgestemd op de behoeften en leefwereld van jongeren. Voor de start bekijken we samen met de jongere of het MDT-project geschikt is, of dat het met maatwerk passend kan worden gemaakt. Als dit niet het geval is, wordt de jongere doorverwezen naar een passend MDT-project in de omgeving. Als MDT-netwerk zorgen we voor een divers aanbod, zodat jongeren keuzevrijheid hebben.
MDT streeft naar maximale impact voor zowel jongeren als de samenleving. Voor jou als organisatie is het essentieel om helder te hebben welke impact je wilt bereiken en hiervoor een impactreis of verandertheorie op te stellen. Door goed inzicht te krijgen in de impact van het MDT-project, kun je deze niet alleen behouden maar ook vergroten. Zo blijven we samen leren en verbeteren. Daarnaast helpt inzicht in de impact ook bij het aantrekken van cofinanciering.
Een goede samenwerking binnen en tussen partnerschappen is essentieel om de doelstellingen te realiseren. Als penvoerder is het belangrijk om samen met het partnerschap duidelijke afspraken te maken, een gedeelde visie en houding te waarborgen, en kennis uit te wisselen. Zorg ervoor dat partners goed geïnformeerd zijn en gezamenlijk leren. Als blijkt dat er expertise ontbreekt, zorg je ervoor dat de juiste nieuwe partners worden aangesloten. Als MDT-organisaties dragen we de MDT-naam uit en zoeken we actief de samenwerking op om de brede kwaliteit van MDT te waarborgen.
De MDT-werkwijze kenmerkt zich door experimenteren, reflecteren, leren en doorontwikkelen. Ook hier geldt: samen blijven we continu leren hoe we de kwaliteit van MDT kunnen verbeteren. Vanuit ons lerend vermogen reflecteren we op onze acties en ervaringen, zodat we verbeteracties kunnen bepalen. Om te blijven leren, haal je als MDT-organisatie voortdurend feedback op van alle betrokkenen en deelnemende jongeren. Door te blijven leren en verbeteren, zorgen we ervoor dat MDT steeds beter blijft aansluiten op de behoeften van jongeren en de samenleving.
Team MDT werkt op verschillende manieren aan het verkrijgen van inzicht in de kwaliteit en het waarborgen daarvan. Dit begint al bij de subsidieaanvraag, waarin aandacht wordt besteed aan de genoemde elementen. Daarnaast voert MDT zowel reguliere als aanvullende onderzoeken uit om de kwaliteit op deze aspecten te meten. Voor verschillende subsidieregelingen is er het MDT-prooflabel, waarmee de kwaliteit in de praktijk wordt beoordeeld. Team MDT heeft jouw inzet nodig om de kwaliteit te waarborgen en inzichtelijk te maken. Ook verwachten we van onze MDT-organisaties een actieve bijdrage om de kwaliteit te verbeteren en zich te blijven ontwikkelen vanuit een lerend vermogen.
Met het MDT-prooflabel willen we jongeren de garantie bieden dat hun MDT-reis voldoet aan de kwaliteit die wij voor ogen hebben. Voor organisaties uit subsidieronde 5a geldt dat zij het MDT-prooflabel moeten behalen binnen de looptijd van hun subsidie. Voor de projecten uit subsidieregeling 2023 en 2024 geldt dat zij niet langer verplicht zijn om het MDT-prooflabel aan te vragen binnen een jaar na de start van hun project. Meer weten over het MDT-prooflabel? Lees dan hier verder.