Als zzp’er met ervaring in welzijnswerk, houdt Wietske de Koe continue de ontwikkelingen in de provincie bij. "Drie jaar geleden las ik over MDT en de mogelijkheid om subsidie aan te vragen door een gemeente. Ik zag gelijk allerlei kansen en heb de ambtenaren gebeld die ik vanuit het werk ken. Zij wilden graag dat ik de mogelijkheden onderzocht. Die bleken er genoeg te zijn, dus heb ik samen met 3 gemeenten, 3 welzijnsorganisaties, partners en jongeren in Friesland een plan gemaakt en ingediend."
Toen ze akkoord kregen op de subsidieaanvraag hebben alle betrokkenen inclusief jongeren zich in een stuurgroep verenigd. Zo ontstond MDT Zoek het uit!
MDT ‘Zoek het uit!’
MDT ‘Zoek het uit!’ is een intensief traject van een half jaar, 3 dagen per week, waarin jongeren van 16 tot 27 jaar uit heel Friesland ontdekken wat hun talenten zijn en hoe ze die kunnen inzetten. Wietske: "De meeste van deze jongeren gaan niet (meer) naar school of zitten werkloos thuis. Elke jongere die meedoet, stelt eigen kleine en grote doelen op, is bezig met keuzes maken voor de toekomst en het ontdekken van de eigen regio. Daarnaast volgen ze workshops naar keuze, zoals fotografie, presenteren of plannen."
Julia is 19 jaar en komt uit Lemmer. Ze is het afgelopen schooljaar gestart met een opleiding, maar het was niet wat ze ervan verwachtte. "Met nog een half jaar voor de boeg, vroeg ik me af wat ik nu moest gaan doen. En waar dan wel mijn interesses liggen."
Via de loopbaanbegeleider op school kwam Julia terecht bij MDT. Dat bleek een goede zet. "Tijdens de startweken leerde ik andere jongeren kennen en we deden opdrachten om inzicht te krijgen in verschillende beroepen. Daarna onderzocht ik mijn talenten en wat mij aanspreekt in opleidingen." Julia ontdekte dat ze graag mensen helpt en een sociaal beroep het beste bij haar past. "Dankzij MDT weet ik welke opleiding ik wil gaan doen in september, vaktherapie. Door middel van iets creatiefs, zoals tekenen, een gesprek met iemand aangaan."
Julia doet net als andere jongeren mee aan interviews en presentaties aan verwijzers. "Ik vind het leuk om te vertellen wat ik doe. Dat levert bijvoorbeeld mooie gesprekken met hulpverleners op waarbij ze echt geïnteresseerd zijn in mijn verhaal. Ik hoop dat meer jongeren een MDT gaan volgen en zo ontdekken waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden."
MDT Perspectief
Het is Wietskes missie dat MDT bekender wordt onder jongeren en meer gemeenten in Friesland mee gaan doen. Door de succesvolle ervaringen met MDT ‘Zoek het uit!, MDT ’t Stationnetje en Young Leaders zijn 5 welzijnsorganisaties onder leiding van Wietske en Melanie Berends in 2021 het nieuwe MDT traject MDT Divers gestart. "En in coronatijd zijn we ook nog gestart met MDT Perspectief. Dit biedt jongeren al vanaf 14 jaar de kans om talenten te ontwikkelen, elkaar te ontmoeten, workshops te volgen, maar ook: iets te doen voor een ander. In tegenstelling tot de intensieve variant gaan deze jongeren vaak nog naar school of hebben werk. Wellicht is het een mooie opstap naar een langer MDT project. En naast gemeenten Noardeast-Fryslân, Dantumadiel en Waadhoeke doen nu ook Smallingerland, Heerenveen en Ooststellingwerf mee."
Tjarda (26 jaar) en Danique (23 jaar) deden mee aan MDT Perspectief en organiseerden een bingo voor ouderen. Tjarda: "Mijn oma woonde in wat vroeger aanleunwoningen waren, nu zijn het losse huurwoningen. Daardoor vielen alle georganiseerde activiteiten weg. Ik wilde iets voor deze ouderen doen. Iedereen houdt wel van bingo. Het is leuk, makkelijk te organiseren en kan in de buitenlucht. Ik heb er nu ook tijd voor, want ik ben gestopt met school omdat de opleiding toch niet bij me paste. Nu kan ik me oriënteren op wat ik wel leuk vind."
Tjarda vormt samen met Danique een MDT-duo. Danique heeft een bijbaan als woonassistente en daarmee al ervaring in de zorg en het organiseren van activiteiten. "Tjarda en ik wonen dicht bij elkaar, maar hadden geen contact. Het is leuk om dankzij MDT weer nieuwe mensen te leren kennen. En van het samenwerken met anderen leer je ook veel." De bingo was erg geslaagd. "Ik ben geen stilzitter, vind het fijn om bezig te zijn. Het is een kleine moeite om iets voor een ander te doen en nog gezellig ook!"
Wietske ziet MDT als aanvulling op wat de gemeente al doet, zoals jongerenwerk. "Vaak is dat gericht op groepen jongeren of probleemjongeren. MDT is er voor alle jongeren. We prikkelen, activeren, bieden structuur, met behoud van vrijheid en keuzemogelijkheden. Voor sommigen is de allergrootste stap die ze maken er 3x per week te zijn. Het is een nieuwe, positieve manier van leren en we zien dat jongeren stappen ondernemen in hun leven. Het aantal dat na MDT ‘Zoek het uit!’ kiest voor een opleiding, is 47%! En 3 jongeren die uit een uitkering kwamen, vonden werk."
De impact op jongeren is duidelijk. Hoe trekt Wietske gemeenten verder over de streep om mee te doen? "Met mijn enthousiasme en de vele voorbeelden en verhalen van jongeren in Friesland, zoals van Julia, Tjarda en Danique (zie kader). Dan pas kun je de waarde zien. Verder levert MDT gemeenten een besparing op, zoals een jongere die een uitkering krijgt en dankzij MDT werk vindt. En het draagt bij aan een inclusieve samenleving. Jongeren ontmoeten en leren van elkaar, bezoeken plekken en bedrijven die ze niet kennen en ervaren hoe leuk het is om iets te doen voor een ander. Deze jongeren zijn de vrijwilligers van de toekomst."
Alle jongeren gaan ook op speeddate bij de gemeente. ‘Soms weten ze niet in welke gemeente ze wonen. MDT geeft ze een breed beeld van wat de gemeente doet en ze stappen letterlijk over de drempel van het gemeentehuis.’ Ook Julia ging in gesprek met mensen die bij de gemeente werken. ‘Ik wist niet eens dat sommige beroepen bestonden, zoals iemand die alles faciliteert. En ik vond het heel bijzonder om met een wethouder te praten, normaal spreek je mensen met een hoge functie niet. Ik zag er zelfs een beetje tegenop. Maar al snel kwam ik erachter, dat het eigenlijk gewoon hele normale mensen zijn.’
"Andersom gebeurt trouwens ook", voegt Wietske toe. "Gemeenten kunnen vragen neerleggen bij de jongeren en ervaren wat jongerenparticipatie is."
Na een aantal jaren ervaring als projectleider MDT in Friesland, heeft Wietske de volgende tips om MDT succesvol te laten zijn:
Inmiddels zijn ook de gemeenten Smallingerland, Heerenveen en Ooststellingwerf enthousiast en hebben een intentieverklaring ondertekend om mee te doen met MDT ‘Zoek het uit!’. Wietske: "Het is mijn wens dat MDT blijft bestaan en bereikbaar is voor zoveel mogelijk jongeren, dat er goede samenhang is tussen alle MDT projecten in Friesland en dat gemeenten en het Rijk zich eraan blijven verbinden."
Ben je benieuwd naar MDT projecten in Friesland of heb je interesse om aan te haken? Kijk op www.mdt.frl of neem contact op met Wietske de Koe: wietske@mdt.frl | 06-46 15 71 38