Wietske de Koe

Terug naar school in Friesland dankzij MDT

In Friesland bieden ze al sinds januari 2020 MDT ‘Zoek het uit!’ aan. Maar om nog meer jongeren kennis te laten maken met MDT, besloot Wietske de Koe samen met gemeenten ook een aanvraag in te dienen voor de subsidieronde 'Perspectief voor de jeugd met MDT' in coronatijd. Dankzij haar enthousiasme doen nu meerdere gemeenten mee. Hoe heeft ze hen overtuigd?

"47% van de jongeren kiest na MDT voor een opleiding"

Als zzp’er met ervaring in welzijnswerk, houdt Wietske de Koe continue de ontwikkelingen in de provincie bij. "Drie jaar geleden las ik over MDT en de mogelijkheid om subsidie aan te vragen door een gemeente. Ik zag gelijk allerlei kansen en heb de ambtenaren gebeld die ik vanuit het werk ken. Zij wilden graag dat ik de mogelijkheden onderzocht. Die bleken er genoeg te zijn, dus heb ik samen met 3 gemeenten, 3 welzijnsorganisaties, partners en jongeren in Friesland een plan gemaakt en ingediend."

Toen ze akkoord kregen op de subsidieaanvraag hebben alle betrokkenen inclusief jongeren zich in een stuurgroep verenigd. Zo ontstond MDT Zoek het uit!

"Het mooie aan MDT is, je hoeft geen opleiding te hebben die erbij past. Het gaat niet om leerdoelen vanuit de opleiding maar om je eigen talenten ontwikkelen."


MDT ‘Zoek het uit!’

MDT ‘Zoek het uit!’ is een intensief traject van een half jaar, 3 dagen per week, waarin jongeren van 16 tot 27 jaar uit heel Friesland ontdekken wat hun talenten zijn en hoe ze die kunnen inzetten. Wietske: "De meeste van deze jongeren gaan niet (meer) naar school of zitten werkloos thuis. Elke jongere die meedoet, stelt eigen kleine en grote doelen op, is bezig met keuzes maken voor de toekomst en het ontdekken van de eigen regio. Daarnaast volgen ze workshops naar keuze, zoals fotografie, presenteren of plannen."

Julia is 19 jaar en komt uit Lemmer. Ze is het afgelopen schooljaar gestart met een opleiding, maar het was niet wat ze ervan verwachtte. "Met nog een half jaar voor de boeg, vroeg ik me af wat ik nu moest gaan doen. En waar dan wel mijn interesses liggen."

 
Via de loopbaanbegeleider op school kwam Julia terecht bij MDT. Dat bleek een goede zet. "Tijdens de startweken leerde ik andere jongeren kennen en we deden opdrachten om inzicht te krijgen in verschillende beroepen. Daarna onderzocht ik mijn talenten en wat mij aanspreekt in opleidingen." Julia ontdekte dat ze graag mensen helpt en een sociaal beroep het beste bij haar past. "Dankzij MDT weet ik welke opleiding ik wil gaan doen in september, vaktherapie. Door middel van iets creatiefs, zoals tekenen, een gesprek met iemand aangaan."

Julia doet net als andere jongeren mee aan interviews en presentaties aan verwijzers. "Ik vind het leuk om te vertellen wat ik doe. Dat levert bijvoorbeeld mooie gesprekken met hulpverleners op waarbij ze echt geïnteresseerd zijn in mijn verhaal. Ik hoop dat meer jongeren een MDT gaan volgen en zo ontdekken waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden."


MDT Perspectief

Het is Wietskes missie dat MDT bekender wordt onder jongeren en meer gemeenten in Friesland mee gaan doen. Door de succesvolle ervaringen met MDT ‘Zoek het uit!, MDT ’t Stationnetje en Young Leaders zijn 5 welzijnsorganisaties onder leiding van Wietske en Melanie Berends in 2021 het nieuwe MDT traject MDT Divers gestart. "En in coronatijd zijn we ook nog gestart met MDT Perspectief. Dit biedt jongeren al vanaf 14 jaar de kans om talenten te ontwikkelen, elkaar te ontmoeten, workshops te volgen, maar ook: iets te doen voor een ander. In tegenstelling tot de intensieve variant gaan deze jongeren vaak nog naar school of hebben werk. Wellicht is het een mooie opstap naar een langer MDT project. En naast gemeenten Noardeast-Fryslân, Dantumadiel en Waadhoeke doen nu ook Smallingerland, Heerenveen en Ooststellingwerf mee." 

Tjarda (26 jaar) en Danique (23 jaar) deden mee aan MDT Perspectief en organiseerden een bingo voor ouderen. Tjarda: "Mijn oma woonde in wat vroeger aanleunwoningen waren, nu zijn het losse huurwoningen. Daardoor vielen alle georganiseerde activiteiten weg. Ik wilde iets voor deze ouderen doen. Iedereen houdt wel van bingo. Het is leuk, makkelijk te organiseren en kan in de buitenlucht. Ik heb er nu ook tijd voor, want ik ben gestopt met school omdat de opleiding toch niet bij me paste. Nu kan ik me oriënteren op wat ik wel leuk vind."

Tjarda vormt samen met Danique een MDT-duo. Danique heeft een bijbaan als woonassistente en daarmee al ervaring in de zorg en het organiseren van activiteiten. "Tjarda en ik wonen dicht bij elkaar, maar hadden geen contact. Het is leuk om dankzij MDT weer nieuwe mensen te leren kennen. En van het samenwerken met anderen leer je ook veel." De bingo was erg geslaagd. "Ik ben geen stilzitter, vind het fijn om bezig te zijn. Het is een kleine moeite om iets voor een ander te doen en nog gezellig ook!"

Impact jongeren

Wietske ziet MDT als aanvulling op wat de gemeente al doet, zoals jongerenwerk. "Vaak is dat gericht op groepen jongeren of probleemjongeren. MDT is er voor alle jongeren. We prikkelen, activeren, bieden structuur, met behoud van vrijheid en keuzemogelijkheden. Voor sommigen is de allergrootste stap die ze maken er 3x per week te zijn. Het is een nieuwe, positieve manier van leren en we zien dat jongeren stappen ondernemen in hun leven. Het aantal dat na MDT ‘Zoek het uit!’ kiest voor een opleiding, is 47%! En 3 jongeren die uit een uitkering kwamen, vonden werk."

Gemeenten enthousiasmeren

De impact op jongeren is duidelijk. Hoe trekt Wietske gemeenten verder over de streep om mee te doen? "Met mijn enthousiasme en de vele voorbeelden en verhalen van jongeren in Friesland, zoals van Julia, Tjarda en Danique (zie kader). Dan pas kun je de waarde zien. Verder levert MDT gemeenten een besparing op, zoals een jongere die een uitkering krijgt en dankzij MDT werk vindt. En het draagt bij aan een inclusieve samenleving. Jongeren ontmoeten en leren van elkaar, bezoeken plekken en bedrijven die ze niet kennen en ervaren hoe leuk het is om iets te doen voor een ander. Deze jongeren zijn de vrijwilligers van de toekomst."

"Ik was nog nooit in een bejaardenhuis geweest. We bakten pannenkoeken voor de bewoners en organiseerden een borrel. Het voelde enorm dankbaar om anderen een leuke dag te laten beleven."
Julia


 

Kennismaken met de gemeente

Alle jongeren gaan ook op speeddate bij de gemeente. ‘Soms weten ze niet in welke gemeente ze wonen. MDT geeft ze een breed beeld van wat de gemeente doet en ze stappen letterlijk over de drempel van het gemeentehuis.’ Ook Julia ging in gesprek met mensen die bij de gemeente werken. ‘Ik wist niet eens dat sommige beroepen bestonden, zoals iemand die alles faciliteert. En ik vond het heel bijzonder om met een wethouder te praten, normaal spreek je mensen met een hoge functie niet. Ik zag er zelfs een beetje tegenop. Maar al snel kwam ik erachter, dat het eigenlijk gewoon hele normale mensen zijn.’

"Andersom gebeurt trouwens ook", voegt Wietske toe. "Gemeenten kunnen vragen neerleggen bij de jongeren en ervaren wat jongerenparticipatie is."

Tips voor een succesvolle MDT

Na een aantal jaren ervaring als projectleider MDT in Friesland, heeft Wietske de volgende tips om MDT succesvol te laten zijn:

  1. Betrek iedereen, op verschillende domeinen en niveaus: onderwijs, RMC, werk, inkomen, arbeidsparticipatie, maar ook: beleidsambtenaren, wethouders en de gebiedsteams.
  2. Werk samen met verschillende partijen en. Leer van elkaar, enthousiasmeer elkaar en gebruik de samenwerking ook op andere momenten.
  3. Doe geen dingen zonder jongeren. Wees nieuwsgierig en durf te leren van en met jongeren. Jongerenparticipatie gaat over verantwoordelijk voelen en betrokken zijn. Als jongeren dat voelen, bind je ze aan MDT.
  4. Zie MDT niet als een los project, het heeft veel raakvlakken zoals met jongerenwerk, trajecten op school van jongeren die uitvallen, uitkering, etc. Zoek de verbinding en laat het aanvullend zijn.
  5. Een succesvol traject bestaat uit 3 delen: een aantal activiteiten waardoor jongeren nieuwe dingen ontdekken, het voorleggen van keuzemogelijkheden (workshops, sprekers, MDT-acties) en de eigen ideeën van jongeren.
  6. Werk samen met de MDT-projecten in de regio, versterk elkaar, zodat zoveel mogelijk jongeren de kans krijgen mee te doen met MDT.

Toekomst

Inmiddels zijn ook de gemeenten Smallingerland, Heerenveen en Ooststellingwerf enthousiast en hebben een intentieverklaring ondertekend om mee te doen met MDT ‘Zoek het uit!’. Wietske: "Het is mijn wens dat MDT blijft bestaan en bereikbaar is voor zoveel mogelijk jongeren, dat er goede samenhang is tussen alle MDT projecten in Friesland en dat gemeenten en het Rijk zich eraan blijven verbinden."

Ben je benieuwd naar MDT projecten in Friesland of heb je interesse om aan te haken? Kijk op www.mdt.frl of neem contact op met Wietske de Koe: wietske@mdt.frl | 06-46 15 71 38

Er is een oude browser gedetecteerd.
Helaas wordt deze website hierbij niet ondersteund. Upgrade naar een nieuwe versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Mozilla Firefox om de website te bezoeken.