Het (h)erkennen van talenten geeft jongeren meer perspectief

Kim Schuitema is 15 jaar en zit in 4 havo. Ze vindt MDT “gewoon leuk”. Al snel blijkt dat ze de juiste woorden niet kan vinden: “Ik vind het moeilijk om dingen over mezelf te vertellen. Wat ik leuk vind en waar ik goed in ben. Henrike en Geertje helpen me daarbij, ze zijn echt schatjes en staan altijd voor me klaar!” Deze twee gedreven projectleiders vormen samen de motor achter MDT Young Leaders in Dedemsvaart.

“Kim kwam bij MDT omdat ze zich wilde ontwikkelen,” vertelt Henrike. “Ze vroeg zich af of ze naar de technische universiteit kon. Waarop ik zei: ‘Natuurlijk kun jij dat!’ Ze wil zo graag leren, maar wordt daar in haar eigen omgeving onvoldoende in ondersteund. Zo jammer. Ze is een hele slimme meid met een passie voor techniek.”

Henrike ziet de jongeren die aan MDT meedoen echt groeien. “In het begin was Kim niet zo spraakzaam. Maar nu zegt ze gelijk ja als ik haar vraag of ze iets wil doen, zoals het organiseren van een zomers waterfestijn voor Oekraïense jongeren. Ze heeft hier eerst een 10-weekse training voor gevolgd en in februari zijn we gestart met de voorbereidingen.”

“Ik wist niet dat er zoiets bestond als een draaiboek.”

Zelfvertrouwen

Kim vertelt dat ze vrijwilligers heeft gezocht, de wagen met eten en drinken heeft geregeld, de scouting heeft uitgenodigd en flyers heeft uitgedeeld in de opvangcentra, het dorp, op scholen en op deze locatie. “Ik vond het spannend om jongeren aan te spreken, maar moest er toch op af van Henrike. ‘Lopen jij’, zei ze. We deden het met de hele groep, dat hielp wel. Ook werd het steeds makkelijker. De volgende keer lukt het me denk ik wel zonder hulp.” Henrike voegt toe: “Alle jongeren vinden het spannend, maar ze doen het uiteindelijk toch. Als ik dan aan ze vraag of ze trots zijn op zichzelf, is het volmondig ‘echt wel!’. Dit soort dingen dragen enorm bij aan hun zelfvertrouwen.”

Jezelf ontwikkelen

Salma en haar broer helpen vandaag mee. Salma komt uit Palestina en wilde beter integreren. MDT heeft haar heel veel sociale contacten opgeleverd. Ook Sven helpt mee. Hij is uitgevallen van school en werk en wil nu jongerenwerker worden. Henrike vertelt: “Ik kom zelf uit het onderwijs, daar leren jongeren vakken. Hier gaat het over het leven, de maatschappij. Ze leren in de praktijk. Dat is zo waardevol. Ik kan MDT aan alle organisaties aanraden. Je ziet al die jongeren zo groeien en zich bewust worden van de maatschappij, dat geeft enorm veel voldoening.”

“Ik merk dat Kim nieuwe dingen leert en andere mensen ontmoet. Zonder MDT had ze thuis op de bank gehangen.”
- Moeder van Kim

Schrijnende situatie

De deelnemende jongeren vermaken zich prima. Er is onder andere een springkussen, ze kunnen sumoworstelen, het water op met een sup en ’s avonds is er een gezellige barbecue. Ze komen uit opvanglocaties uit de buurt: Hardenberg, Dedemsvaart en het AZC in Staphorst. Kim vindt het fijn om iets voor ze te organiseren, zodat ze even een andere, leuke ervaring hebben. “En dat is hard nodig,” vindt Henrike.

“Hun situatie is schijnend. Deze mensen zijn ontheemd, hebben trauma’s opgelopen en wonen met grote gezinnen in veel te krappe ruimtes. De situatie is uitzichtloos. Maar hier kunnen de jongeren even lekker spelen en leeftijdsgenootjes ontmoeten.” Volgens haar legt MDT verbindingen tussen Nederlanders en nieuwkomers. “En als je iets met sport of muziek organiseert, dan valt de taalbarrière vanzelf weg.”

Verbindingen maken

Het spektakel legt volgens Henrike ook verbindingen voor de toekomst. “De jongeren wilden per se hier een activiteit organiseren, omdat ze potentie zien in deze plek. Het toeval wil dat de beheerder bezig is met nieuwe plannen voor dit terrein. Die ideeën brengen we nu bij elkaar.” Ook op het gebied van samenwerking brengt MDT veel. “Zo merk ik dat we nu een band opbouwen met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers en het daardoor makkelijker wordt om samen iets te organiseren. En dankzij Kim is de scouting aanwezig. Die kunnen hier weer werven voor eigen activiteiten.”

“Door corona zaten jongeren veelal thuis en stond hun leven even stil. Ze hebben nu moeite om contact te leggen en onder de mensen te zijn. Met MDT overbruggen we dat.”
- Henrike

Van betekenis zijn voor de maatschappij

Geertje sluit zich aan bij collega Henrike. “MDT is van grote meerwaarde, voor iedereen. Ik zou het bijna willen verplichten aan alle jongeren. Dat mag niet, maar toch… Het is fantastisch! Jongeren worden zich meer bewust over hun bijdrage aan de maatschappij. Ze leren verantwoordelijkheid te nemen en doen op jonge leeftijd iets voor hun omgeving. Alle jongeren die meedoen hebben een gevoel van trots, op wie ze zijn, wat ze doen en wat ze bijdragen. Ze hebben dan ook maanden toegewerkt naar een activiteit zoals deze en zien nu het resultaat. Ze staan te glunderen van oor tot oor. Dat maakt mij zo gelukkig!”

Foto's door: Milou Oomens, Doelgroep in beeld

Er is een oude browser gedetecteerd.
Helaas wordt deze website hierbij niet ondersteund. Upgrade naar een nieuwe versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Mozilla Firefox om de website te bezoeken.