(Deels) tijdens vo, mbo 2-4

Voorbeeld MDT-traject: Proeftuin Guido 

Het programma ‘Proeftuin Guido’ is speciaal gericht op jongeren van het GSG Guido Arnhem. Het heeft als doel om jongeren een kans te bieden iets voor een ander te betekenen, meer mensen te leren kennen en sociale vaardigheden te trainen. Hierdoor vinden ze schooltijd nuttiger en ontdekken ze welke kant ze in de toekomst op willen. Leerlingen kunnen op dinsdagmiddag, vrijwillig en in plaats van school, deze MDT vervullen. In de praktijk zien we dat jongeren ook hun eigen tijd erin stoppen. Op basis van de interesses van een jongere, zoekt de school een mooie plek in de omgeving. Bijvoorbeeld als onderzoeker in een museum, assistent bij zwemlessen of als activiteitenbegeleider in een verzorgingstehuis.

Omschrijving deelnemende jongeren

Opleidingsniveau: vo en mbo 2-4

Leeftijd: 14 – 20 jaar

Motivatie: ik wil mijn cv verrijken en een leuke tijd hebben

Omschrijving MDT-traject

Inzet: 4-6 uur in de week, voor maximaal 6 maanden

Activiteit: activiteiten waarbij jongeren iets doen in direct contact met (vaak potentieel kwetsbare) anderen. Denk hierbij aan maatjeswerk, ondersteuning bij activiteiten in een verzorgingstehuis of huiswerkbegeleiding.

Beoogd resultaat van het MDT-traject

Bij dit MDT-traject ontwikkelen jongeren vaardigheden die ze niet op school leren. Doordat ze een kijkje nemen in een bepaalde sector helpt het bij studie- en loopbaanoriëntatie. Het brengt jongeren op een laagdrempelige manier in contact met vrijwillige inzet. Zo ervaren ze wat het betekent om een bijdrage te leveren aan de samenleving. Ze ontmoeten professionals en werkgevers, dit helpt de jongere een netwerk op te bouwen.

Lees het ervaringsverhaal van Job (15) bij proeftuin Guido

Er is een oude browser gedetecteerd.
Helaas wordt deze website hierbij niet ondersteund. Upgrade naar een nieuwe versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Mozilla Firefox om de website te bezoeken.