Week tegen Eenzaamheid X MDT Luisterhuisjes

27 september 2024
Week tegen Eenzaamheid: MDT Luisterhuisjes verbinden reizigers op station Almelo

Week tegen Eenzaamheid: MDT Luisterhuisjes verbinden reizigers op station Almelo

Uit onderzoek* blijkt dat 64% van de jongeren minstens één keer per maand worstelt met eenzaamheid. Vandaag, op de eerste dag van de Week tegen Eenzaamheid, verschenen de MDT Luisterhuisjes op station Almelo. Vijftien enthousiaste jongeren reizen met deze Luisterhuisjes door het hele land om persoonlijke connecties en waardevolle ontmoetingen te stimuleren. Dit sluit goed aan bij de Week tegen Eenzaamheid, waarin verbinding centraal staat.

De jongeren herkennen allemaal hoe het is om eenzaam te zijn of te worstelen met mentale klachten, en zijn vastberaden met zoveel mogelijk reizigers in gesprek te gaan. Hun doel is simpel maar krachtig: meer face to face contact aanmoedigen. In de Luisterhuisjes werden vandaag onder begeleiding van een speciaal ontworpen Luisterspel goede gesprekken gevoerd. Dit spel bestaat uit verschillende vragenkaartjes en luisteropdrachten.

Positieve invloed

De jongeren die met de huisjes meereizen, hebben allemaal deelgenomen aan de Maatschappelijke Diensttijd (MDT), een programma waarbij jongeren hun talenten ontwikkelen, mensen van buiten hun eigen leefwereld ontmoeten en iets doen voor een ander.

Voor ieder van hen heeft meedoen een positieve invloed gehad op hun mentale gezondheid. Nu delen ze hun ervaringen in de Luisterhuisjes en laten ze zien hoe waardevolle connecties kunnen helpen om een negatieve spiraal te doorbreken. Vandaag werd ook een aflevering opgenomen van Het Luisterboek, de bijbehorende podcast, waarin deze jongeren hun verhalen delen.

Het Luisterboek - Podcast

Daisy Satijn, programmadirecteur MDT: “Voor jongeren die meedoen met MDT, kunnen nieuwe ontmoetingen een enorm positieve impact hebben op hun mentale gezondheid. Ze voelen zich gehoord, doen zelfvertrouwen op, maken nieuwe vrienden of vinden herkenning. Met deze tour inspireren MDT-deelnemers de rest van het land om ook meer betekenisvolle ontmoetingen te maken."

Over MDT

De MDT Luisterhuisjes reizen al sinds juni door het land. Almelo was de negende locatie waar de Luisterhuisjes verschenen. Voor oktober staan Emmen, Leeuwarden en Amsterdam al op de planning, en binnenkort worden er nog meer steden aangekondigd. Deze tour is een initiatief van MDT, in samenwerking met NS, MIND Us en Luister Eens. MDT is een programma van het ministerie van OCW, in samenwerking met jongeren, maatschappelijke organisaties, scholen, gemeenten en andere ministeries. De afgelopen jaren deden al meer dan honderdduizend jongeren mee, allemaal met een eigen verhaal. Binnen deze tour staan vijftien van die verhalen centraal. Kijk voor alle informatie op de website van MDT.

Meer informatie over de Luisterhuisjestour

* https://npo.nl/npo3/3vraagt/3-op-de-10-jongeren-voelen-zich-eenzamer-door-a-sociale-media-vraag-me-huilend-op-de-bank-af-waarom-mijn-leven-zo-stom-is

Er is een oude browser gedetecteerd.
Helaas wordt deze website hierbij niet ondersteund. Upgrade naar een nieuwe versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Mozilla Firefox om de website te bezoeken.