“Meedoen aan MDT Oekraïne maakt je wereldwijs."

“Jongeren die zich hebben ingezet voor de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, zijn zich meer bewust van de problematiek in de wereld,” constateert projectleider Patrick Kip. In Twente vonden een 15-tal activiteiten plaats, georganiseerd door jongeren die deelnamen aan MDT Noaberdeal Light. Gericht op ontmoeting en plezier voor Oekraïense jongeren, of om geld op te halen voor giro 555.

Maatschappelijke diensttijd (MDT) Noaberdeal Light is een project van, voor, door en met jongeren. Net als de andere MDT Noaber projecten in Twente. “Dat maakt echt het verschil,” aldus Patrick. “Ik kan als 51-jarige man nooit helemaal in hun belevingswereld stappen. Zij zijn opgegroeid met een telefoon in de handen, ik met een typemachine met matrixprinter. Een wattes denk je nu misschien? Nou precies, dat dus. Ik hol er toch een beetje achteraan, het is het verschil tussen volgen of echt mee kunnen doen.”

Jongeren organiseren alles

Een 5-tal coaches begeleidden de MDT jongeren in Twente, die zelf alles organiseerden en uitvoerden. Jonathan (23), net afgestudeerd van de opleiding sportkunde, is een van die jongeren. Hij kwam in aanraking met MDT tijdens het 2e jaar van zijn opleiding. “Ik zocht nog een buitenschoolse invulling en kon dit goed combineren.” Hij vindt MDT zo leuk dat hij inmiddels 3 dagen per week werkzaam is bij FC Noaber.

“Als we een potje gaan voetballen, tjsah, die jongeren zijn superfit. Niet dat Patrick niet fit is, maar ik hou ze toch iets beter bij!”
- Jonathan

Mooie start van het seizoen

In zijn coördinerende rol zet Jonathan projecten op, verdeelt taken en werft en begeleidt jongeren. “Ik vind het leuk om met andere jongeren te werken en ze wat bij te brengen. Omdat het leeftijdsverschil niet zo groot is, stellen ze zich makkelijk open naar me.” Ze organiseerden onder andere de Oekraïne cup, om geld in te zamelen voor Oekraïne. Jonathan vertelt: “Het was best druk en iedereen had zichtbaar plezier. Jongeren hielden de scores bij, namen de rol van scheidsrechter op zich en hielpen achter de bar. Er deden meerdere teams uit de omgeving mee. De voetbalteams waren aan elkaar gewaagd en de spannende finale eindigde met 4-3. Al met al een mooie start van het seizoen.”

Buiten je comfortzone

De jongeren zijn een hele ervaring rijker. “Ze traden uit hun comfortzone. Want het was best spannend voor ze om tijdens de prijsuitreiking door de microfoon 100 man toe te spreken,” vertelt Jonathan. “Of om volwassenen te vragen om een donatie. We hadden daarvoor een eigen pinautomaat mee. De opbrengst, een paar honderd euro, ging naar giro555.”

Activiteiten voor Oekraïners

In totaal organiseerden de jongeren 15 activiteiten in 3 gemeenten. Naast het ophalen van geld waren er ook activiteiten voor de Oekraïners, zoals ‘Sportend opruimen’. Jonathan: “In een recreatiepark boden we allerlei spellen aan zoals voetbal en frisbee. Daarna zijn we een rondje gelopen om afval op te ruimen. We sloten af met een gezellige barbecue. Ik had eigenlijk gedacht dat ik zelf de barbecue moest bedienen, maar er waren een paar jongens die het heel leuk vonden. Dus ik gaf ze de spatel en ze hebben zich er prima mee gered. Eigenlijk zijn ze heel zelfstandig.”

“Iedereen deed zo enthousiast mee, we hadden wel 5 uur kunnen opruimen!”
- Jonathan

Onder de indruk

Jonathan is blij met de ervaring die hij opdoet door MDT. “Ik ben snel geneigd om dingen zelf op te pakken, maar moest nu juist anderen motiveren om een taak goed uit te voeren. Ik heb daardoor geleerd dat ik soms dingen bewust los moet laten.” Wat voor Jonathan een echte eye-opener was, was de situatie in de opvanglocaties. “Ik heb gezien hoe ze daar leven, dat ze maandenlang in dezelfde gymzaal zitten zonder privacy. Dat heeft veel indruk op me gemaakt. Ik fiets er elke dag langs en als ik nu iemand zie, zwaai ik even.”

“Oekraïners willen heel graag,” zegt Patrick. “Maar als je met ze in gesprek bent, merk je dat ze het zwaar hebben. Dan besef je je weer hoe goed wij het hebben. Het is voor jongeren net dat beetje extra motivatie om zich in te zetten voor anderen die het moeilijk hebben. Zodat de kinderen uit de opvang weg uit hun bubbel konden en weer even kind konden zijn.”

“Bij MDT doe ik ervaringen op die me de rest van m’n leven bijblijven.”
- Jonathan

Impact maken

Patrick kan MDT aanraden aan andere organisaties. “Je kunt op een vrij gemakkelijke manier veel impact maken. Zeker als je het hebt over een light variant waarbij MDT jongeren zich 32 uur in moet zetten. Het is voor organisaties ook een mooi instrument om met jongeren in contact te komen, iets wat niet altijd makkelijk gaat. Daarbij ervaar ik dat de intensieve samenwerking met andere organisaties waaronder de gemeente zorgt voor een betere, toekomstbestendige relatie.” De belangrijkste lesson learned die Patrick mee wil geven aan andere organisaties? “Twee jaar geleden nam ik het voortouw, maar inmiddels heb ik wel geleerd om los te laten. Want als je het helemaal overlaat aan de jongeren, werkt dat het beste.”

Er is een oude browser gedetecteerd.
Helaas wordt deze website hierbij niet ondersteund. Upgrade naar een nieuwe versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Mozilla Firefox om de website te bezoeken.